Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Over the Moon (Fei Fei en de maan): avontuur naar de Chinese maangodin

  •  
24-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
499 keer bekeken
  •  
Over the Moon (Fei Fei en de maan)
Kleurig muzikaal geanimeerd spektakel geregisseerd door voormalig Disney-animator Glen Keane en met stemmen van Sandra Oh, John Cho en Cathy Ang.
De nieuwste en derde originele Netflix-animatiefilm Over the Moon (Fei Fei en de maan) voelt als een film van Disney of Pixar. Niet gek, want de film is het regiedebuut van voormalig Disney-animator Glen Keane (Aladdin, Belle en het Beest en De Kleine Zeemeermin). Het project werd geproduceerd door Netflix in samenwerking met het Chinese Pearl Studio en is een waar visueel spektakel.
Het geanimeerde eten ziet er echt uit, het heeft een tal van catchy liedjes en de personages zijn ingesproken door een bijna geheel Oost-Aziatisch-Amerikaanse cast. Ook door Mandarijnse woorden als Nai Nai (oma) en Ye Ye (opa) te gebruiken, maancakes als personages te maken en de mythe van Chang’e te gebruiken, biedt de film positieve Oost-Aziatische representaties (vooral voor kinderen). Echter loopt het ook tegen wat Westerse – of Disney-achtige – clichés en verhaallijnen aan. Zo is er een sidekick die sterk doet denken aan Frozen’s Olaf en heeft het hoofdpersonage geen moeder meer.
Over the Moon (Fei Fei en de maan)
Het verhaal volgt Fei Fei (Cathy Ang) die van haar ouders, maar vooral van haar moeder, leert over de maangodin Chang’e en de tradities rondom het maanfestival waarbij het maken van maancakes het belangrijkst is. De mythe is dat Chang’e (Phillipa Soo; Hamilton ) een onsterfelijkheidsdrankje heeft gestolen en nu voor altijd met Jade Konijn op de maan leeft, gescheiden van haar ware liefde Houyi (Conrad Ricamora; How to Get Away with Murder ).
Over the Moon (Fei Fei en de maan)
Wanneer haar vader Ba Ba (John Cho) vier jaar na het overlijden van haar moeder een nieuwe vriendin heeft met een enthousiast zoontje, Mrs. Zhong (Sandra Oh; Grey’s Anatomy, Killing Eve ) en Chin (Robert G. Chiu), is Fei Fei bang dat haar vader haar moeder zal vergeten. Ze besluit een raket te bouwen en naar de maan te gaan, om te bewijzen dat Chang’e bestaat.
Op de maan blijkt Chang’e een ware popster te zijn die concerten geeft, zoals Lady Gaga en Beyoncé , voor de bewoners van Lunaria – de stad op de maan waar zij woont. Ze verschuilt haar verdriet en pijn door gemener te doen dan ze eigenlijk is. Fei Fei komt niet alleen aan op de maan, maar wordt vergezeld door Chin die zich verstopt heeft in de raket, zijn kikker, en haar superschattige konijn Bungee.
Over the Moon (Fei Fei en de maan)
Fei Fei blijkt het geschenk dat Chang’e nodig heeft om Houyi terug te brengen bij zich te hebben. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze Gobi (Ken Jeong), een soort Olaf-achtig wezen met een lang uitrekbare tong. Hij helpt Fei Fei inzien dat nieuwe mensen ontmoeten en toelaten haar kan laten groeien. Ondertussen wil Chin bewijzen dat hij een goed broertje kan zijn.
Over the Moon (Fei Fei en de maan)
In de kern gaat het verhaal over rouw, loslaten en ruimte maken voor nieuwe liefde, mensen en ervaringen. Het heeft als boodschap dat liefde voor altijd blijft als iemand is overleden en dat het oké is om verder te gaan. Het verhaal werd geschreven door Audrey Wells (The Hate U Give, Under the Tuscan Sun) die een tal van sterke, onafhankelijke vrouwelijke rollen schreef en in 2018 is overleden aan kanker.
Over the Moon, vanaf 23 oktober 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!