Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Outsiders S01E01-02: interessante materie; haperende casting

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
Outsiders
Een familie van rednecks dreigt van hun berg te worden ontruimd in thriller met onder meer Ryan Hurst uit Sons of Anarchy.
Foto credits: Sony Pictures
De beruchte familie Farrell leeft al meer dan 200 jaar op een berg in de Appalachen in de Amerikaanse staat Kentucky. Ze zijn, zoals de titel expliciteert, buitenstaanders. Rouwdouwers die zonder geld in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien – hoewel ze, getuige de openingsscène van de eerste aflevering, nog weleens een supermarkt plunderen. De hillbillies, die min of meer worden geleid door Big Foster (David Morse uit Treme ), zijn de lokale overheidsdiensten dan ook een doorn in het oog. Maar de berg waar ze op wonen staat bekend als een onneembare vesting.
Als een bedrijf besluit om van de berg een kolenmijn te maken, dan krijgt hulpsheriff Wade Houghton Jr. (Thomas M. Wright) de weinig appetijtelijke taak om de Farrells uit hun huizen te zetten. Houghton Jr. zet echter meteen zijn hakken in het zand: hoe moet hij dat doen? Ze zijn met velen, ze hebben wapens. Hij vindt de zakenmannen – die de berg hebben gekocht – naïef. De diender is daarnaast ook een man met een naargeestig verleden, dat naar alle waarschijnlijkheid ook iets te maken heeft met Big Foster en zijn lotgenoten. Kortom, Houghton Jr. heeft met eigen ogen gezien waartoe de Farrells in staat zijn.
Outsiders
Dus ontstaat er een patstelling. En is er eveneens gekibbel tussen de Farrells – een familielid dat enige tijd in de buitenwereld heeft gewoond, dient zich aan. En blijkt de illegale whisky die de familie brouwt zo sterk dat een gebruiker zijn vader vermoordt. Outsiders is gebaseerd op interessante materie; op mensen die al een eeuwigheid parallel leven aan de Amerikaanse maatschappij. Een heikel punt is – naast ‘toevalligheden’ in het verhaal: zo wordt een sleutelpersonage ineens vermoord en dat komt het verhaal wel goed uit – dat niet iedereen een redneck kan spelen. Morse doet het beter als stedeling; Joe Anderson – die het personage speelt die zich bij de familie voegt – ziet eruit als een soapster.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Outsiders
Dat doet afbreuk aan het vuige karakter van Outsiders en is ook weer eens het toonbeeld van hoe moeilijk casten is. Zie bijvoorbeeld Sons of Anarchy , waarin showrunner Kurt Sutter wél slaagde in zijn zoektocht naar een mix van fascinerende bruten – onder wie Ryan Hurst, die in Outsiders opnieuw een spierbonk neerzet. Hurst kan dat als geen ander, in hem zie je – net als in Kyle Gallner – wel een onverlaat met kwade intenties.
Outsiders S01-02, vanaf 24 augustus 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!