Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Out of Many, One: korte humanistische documentaire

  •  
13-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Out of Many, One
Out of Many, One is een korte documentaire over het Amerikaanse immigratieproces.
De wereldwijde media-aandacht is momenteel gericht op de internationale immigratiestroom, en de xenofobe retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump. Toch blijft Amerika voor veel immigranten het beloofde land van oneindige mogelijkheden en vrijheid. De korte documentaire Out of Many, One, geregisseerd door John Hoffman en Nanfu Wang, toont immigranten die ernaar uitkijken om volleerd Amerikaans staatsburger te worden.
In 2017 lanceerde de New-York Historical Society (een historisch museum) het Citizenship Project. Het is een gratis educatief programma voor legale immigranten ter voorbereiding op het Amerikaanse naturalisatie-examen - destijds gestart als reactie op het door Trump voorgestelde reisverbod. Hoffman en Wang schuiven het abstracte idee van immigratie terzijde en richten zich op de realiteit. Wat is er nodig om een Amerikaans staatsburger te worden? Wie wil er een burger worden? En waarom?
Om Amerikaans staatsburger te worden moeten de aspirant-staatsburgers een mondelinge staatstest afleggen, waarvoor ze honderd vragen moeten bestuderen, die gaan over de Amerikaanse geschiedenis, de overheid, en geïntegreerd burgerschapsgedrag. Ze dienen zes vragen correct te beantwoorden om te slagen. Het gaat om vragen als ‘wat is de reden dat kolonisten naar Amerika kwamen?’ of ‘noem een probleem dat tot de Burgeroorlog leidde'. Met de deelname aan het Citizenship Project krijgen ze de stof mee via onderlinge gesprekken over kunst, artefacten en documenten.
Out of Many, One richt zich tevens op gesprekken met enkele aspirant-staatsburgers uit Venezuela, China, Mexico en Colombia. De Venezolaanse Fanny Bello is degene die er in de documentaire uitspringt. Bello is namelijk de voormalige minister van landbouw in Venezuela. Intensieve corruptie en economische ineenstorting van het land kostten haar werkzekerheid, en het boek dat ze schreef met kritiek op president Chavez leidde ertoe dat ze haar thuisland moest verlaten. Bello ziet Amerika als een toevluchtsoord voor diegenen die in gevaar zijn in onstabiele politieke landschappen.
Hoewel zijn naam niet expliciet wordt genoemd, reageren de aspirant-staatsburgers op de angst en onzekerheid van het huidige Amerikaanse immigratiebeleid. Het Colombiaanse echtpaar Aristizabal stelt: ‘We zijn bang dat de persoon die ons nu leidt ons naar iets verschrikkelijks kan leiden.’
Toch is Out of Many, One een hoopvolle, positieve, en soms zelfs een sentimentele documentaire. De documentaire toont volwassenen met een grote verscheidenheid aan achtergronden, genoten onderwijs en voorkennis, die de kans om een positieve bijdrage te leveren aan de Amerikaanse samenleving enorm waarderen.
Hoe je het ook wendt of keert, de Amerikaanse natie is deels tot stand gekomen dankzij de arbeid van immigranten. Of zoals de rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Ruth Bader Ginsburg, zegt tijdens de naturalisatie ceremonie: ‘Moge de geest van de vrijheid jullie baken zijn, terwijl jullie je steentje bijdragen aan het bereiken van een perfectere eenheid.’
Out of Many, One, vanaf 12 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!