Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Our National Parks S01E01: dromerig en subliem

  •  
13-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Our Great National Parks
Oud-president Barack Obama presenteert zich in navolging van David Attenborough als een natuurcommentator met troostrijke observaties.
‘Onze’ nationale parken. Wat zal oud-president Barack Obama, die deze nieuwe natuurdocumentairereeks van voice-over voorziet, hiermee bedoelen? Amerikaanse nationale parken? Is Obama een tikkeltje chauvinistisch? Welnee! Hoewel de eerste aflevering begint bij Hanauma Bay op Hawaii. Obama’s ‘achtertuin’ toen hij opgroeide. Een idyllische plek. Niet veel later wordt de reis echter voortgezet op Gabon, waar dieren in het regenwoud overleven en herbivoren aan de kust genieten van door zeezout ‘gekruid’ gewas. Bij beelden van een nijlpaard kan Obama het vervolgens niet laten om een antropomorfe bespiegeling te doen: hij ‘vangt een golf’, bijna zoals een doorgewinterde surfer dat zou doen.
Our National Parks zit vol met dit soort geestig-filosofische observaties. De documentairereeks is een platform voor Obama waarop hij zich weer eens kan etaleren als een welbespraakte beschermer van natuurlijk schoon. Toen Barack en Michelle enkele jaren geleden een deal sloten met streamingdienst Netflix was al de hamvraag: wat gaan ze doen? Eerst produceerden ze samen de Oscarwinnende docu American Factory. Michelle Obama maakte vervolgens in 2020 onder meer een filmversie van haar boek Becoming , waarna ze haar naam verbond aan de succesvolle kinderkookshow Waffles + Mochi. Barack Obama koos voor een andere koers: in navolging van David Attenborough leek het hem wel iets om als een soort vader des vaderlands de groene wereld om hem heen van commentaar te voorzien.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Our Great National Parks
En het werkt. Our National Parks is niet per se onderscheidend, en moet het net als veel andere natuurdocumentaires hebben van sublieme beelden. Maar Obama’s stem heeft zeker een functie: die is troostrijk, en je kan er zo bij in slaap vallen. Dat is geen kritiek, maar een compliment.
Our National Parks S01, vanaf 13 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!