Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

OPJ S04E01: heerlijk ambigu; bij vlagen een tikkeltje gekunsteld

  •  
01-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
OPJ

© Ronan Lechat - FTV - Terence Films

In eerste aflevering van vierde seizoen van Frans politiedrama dat zich afspeelt op het tropische eiland Réunion ontpopt een douanier zich tot terrorist. Of zit er meer achter? 

De start van het vierde seizoen van OPJ begint met een bom die niet afgaat. Douanier en ex-agent Dimitri (Arié Elmaleh) besluit in de haven van het Franse Réunion, waar de krimi zich afspeelt, een explosief op een zeecontainer te plaatsen. Gelukkig wordt hij al snel, na een vurige vechtpartij, overmand door zijn collega’s. Daarna wordt Dimitri door politiechef Clarissa (Yaëlle Trules) onderworpen aan een verhoor. De arrestant vertelt dat hij naarstig op zoek is naar zijn dochter, die ineens is verdwenen. Maar is dat een reden om een handeling te verrichten die oogt als een terroristische daad?

Niettemin fungeert Dimitri’s grillige gedrag, en het feit dat Clarissa ook wel sympathie voor de douanier koestert, in OPJ als een breekijzer waarmee andere, grotere verhaallijnen worden blootgelegd. Zo blijkt er op het eiland een soort seksring te bestaan waarin jonge vrouwen, misschien valt Dimitri’s dochter daar ook wel onder, tot seks tegen betaling worden gedwongen. Vandaar dat ook de kijker gaandeweg begint mee te deinen met Dimitri, hoewel er zich ook weer momenten aandienen waarop de douanier zich verdacht gedraagt. Precies dat, dat ambigue karakter van bepaalde personages, is een van de pluspunten van OPJ.

OPJ2

© Gwael Desbont - FTV - Terence Films

Spijtig aan de openingsaflevering van het vierde seizoen is daarentegen de wijze waarop de makers de drijfveren van Dimitri contextualiseren met gekunstelde flashbacks (gefilmd in zwart-wit en in slow-motion). Alsof je als scenarist en regisseur niet een andere manier kunt bedenken om gevoelens als wraak en wanhoop te communiceren. Het eiland an sich, dat nu al jaren de backdrop vormt voor dit drama, maakt dan weer veel goed. Althans: de makers weten steevast de mooiste plekjes te vinden waar de meest akelige dingen gebeuren.

OBJ S04, vanaf dinsdag 2 januari 2024 wekelijks bij TV5MONDE

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!