Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Operation Fortune: Ruse de Guerre: matig tussendoortje

  •  
05-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
993 keer bekeken
  •  
Operation Fortune: Ruse de Guerre

Regisseur Guy Ritchie kan veel beter (zie Snatch), net als acteur Jason Statham. De enige lichtpuntjes in deze overbodige actiefilm zijn Aubrey Plaza en Hugh Grant.

Foto credits: The Searchers

Operation Fortune: Ruse de Guerre is een oninteressante mix van Britse spionage/actiefilms zoals The King’s Man en talloze andere James Bond-derivaten én de geestige actiekomedie The Unbearable Weight of Massive Talent, waarin een gangster ook een crush heeft op een mannelijke actiefilmheld.

Jason Statham speelt Orson Fortune, een MI6-agent die zich schietend en rammend door de film heen worstelt, zonder zijn komische talenten te benutten (zie daarvoor Cash Truck, ook van regisseur Guy Ritchie en veel boeiender, en staat ook op Prime Video). Hij moet de in dit genre onvermijdelijke massavernietigingswapens uit handen zien te houden van wapenhandelaar Greg Simmonds, met aangenaam aplomb gespeeld door Hugh Grant die een enorm foute Cockney gangster neerzet, denk aan Michael Caine maar dan overdreven.

Operation Fortune: Ruse de Guerre

Greg heeft een crush op actiefilmheld Danny Francesco (Josh Hartnett), waarmee Ritchie het plot van The Unbearable Weight of Massive Talent min of meer jat; een film die oneindig veel leuker is. Orson Fortune werkt samen met CIA agente Sarah Fidel, een als altijd sarcastische Aubrey Plaza die net als de andere acteurs in ieder geval lekker om zich heen mag schieten.

Operation Fortune: Ruse de Guerre

Dit trio probeert Greg te dwarsbomen, die in de bekwame handen van Grant beurtelings hilarisch en dreigend is en de film samen met Hartnett een raar homo-erotisch einde bezorgt. Dit na maar liefst 114 onnodige minuten waarin we veel aan locatie-hopping doen, een tijdje op een luxe jacht verblijven en de verplichte schietpartijen en gemotoriseerde achtervolgingen afwerken - er wordt zelfs een bloemenstalletje aan gort gereden, een verplicht nummertje in dit genre.

Operation Fortune: Ruse de Guerre

Na afloop weten we wat de uitdrukking ‘Ruse de Guerre’ betekent, namelijk listigheid op het slagveld, en dat we dit soort films echt al iets te vaak hebben gezien en meestal een stuk beter uitgevoerd. Zodra de aftiteling loopt, ben je deze film al vergeten. Kijk liever The Gentlemen , ook van Guy Ritchie en ook met Hugh Grant, of zoals gezegd Cash Truck.  

Operation Fortune: Ruse de Guerre, vanaf vrijdag 5 mei 2023 bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!