de Lagarde

One-Way to Tomorrow: onverwachte connectie

  •  
20-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
One-Way to Tomorrow
Ondanks een valse start vinden twee vreemden emotionele verbinding met elkaar tijdens een lange treinreis.
‘Wat voor houding heb ik?’, vraagt een defensieve Leyla (Dilan Çiçek Deniz) aan de ontwapenende Ali (Metin Akdülger, The Gift), waarop de man antwoordt: ‘Zo van: zelfs als ik het niet uitleg begrijpen ze me wel.’ Het is de ongemakkelijke start van het Turkse romantische drama One-Way to Tomorrow (originele titel: Yarina Tek Bilet).
Twee vreemden. Zonder het juiste ticket stapt de violiste Leyla in de trein van Ankara naar Izmir, om de bruiloft die de volgende avond plaatsvindt niet te missen. Ze zit ontspannen in de trein, totdat de advocaat Ali zijn plaats claimt in de coupé die hij had gereserveerd voor zijn vier vrienden. Het is het begin van gesmoorde dialogen waarbij de twee vreemden rond elkaar heen dansen, niet wetende wat ze tegen elkaar moeten zeggen.
In de speelfilm van regisseur Ozan Açiktan zijn de sporen zichtbaar van Richard Linklater’s Before-trilogie – waar een jonge Ethan Hawke en Julie Delpy door een toevallige ontmoeting in de trein een liefdevolle band opbouwen middels intieme gesprekken. Ook hier wordt de film grotendeels gedreven door de dialogen. Toch worstelt One-Way to Tomorrow enigszins om zijn flow te vinden te midden van de persoonlijke blues van de personages in de kleine coupé van de trein.
Scenaristen Drazen Kulianin en Faruk Ozerten nemen ruim de tijd om het verhaal uit de doeken te doen. Dit leidt tot enkele stille momenten in de eerste akte, wat een natuurlijk onbehagen oplevert. De ongemakkelijke maar tevens enerverende gesprekken tussen de verloren zielen houden de kijker een spiegel voor over diens eigen verlangens, onzekerheden en relaties.
One-Way to Tomorrow hapert enigszins in de eerste akte vanwege stilistische keuzes – de momenten waarbij de stilte gepaard gaat met enkele zoomopnames en handheld camerabewegingen. Deniz en Akdülger hebben wél een goede chemie en natuurlijk spel, wat in de tweede helft van de film volledig tot uiting komt.
Terwijl de trein voortdendert in de nacht kan men Leyla en Ali alleen maar het geluk toewensen dat ze zoeken en verdienen.
One-Way to Tomorrow, vanaf 19 juni 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!