Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

One Day at Disney: een kijkje achter de magie

  •  
04-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
One Day at Disney
Disney-medewerkers nemen de kijker mee in hun werkzaamheden voor het iconische bedrijf.
‘Ze vertellen verhalen. Ze inspireren mensen. En ze bewijzen steeds weer hoe krachtig (hun) verbeelding is.’
Altijd al afgevraagd hoe het is als je bij Disney mag werken? Volgens de tien castmembers – zo worden de Disney-werknemers genoemd – die aan het woord komen in de documentaire One Day at Disney is het net zo magisch als je zou denken. In tien korte portretten vertellen de medewerkers hoe bijzonder het is. Sterling K. Brown (This is Us, Frozen 2) probeert met een voice-over de tien portretten in een lopend verhaal te breien.
‘Alles wat we doen is om het publiek te inspireren, maar het geeft ons ook voldoening om onze werknemers te inspireren’, zegt Bob Iger, directeur van Disney. Hoewel de titel van de documentaire suggereert dat je als kijker een dag bij Disney meekijkt, krijg je eigenlijk meer een beeld van de tien geïnterviewden en hun relatie met en herinneringen aan Disney. Duidelijk wordt dat de castmembers soms zelf verwonderd zijn dat zij het grote geluk hebben om bij Disney te mogen werken en het onmogelijke werkelijkheid maken. Ze voelen zich allemaal vereerd dat zij het vertrouwen van het bedrijf krijgen om te werken aan (het levend maken van) verhalen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik goed genoeg was om voor Disney te werken. Het is alsof je de sleutel van het kasteel krijgt.’
One Day at Disney
De documentaire portretteert onder anderen Eric Goldberg – de legendarische animator die de Geest van Aladdin heeft gecreëerd, boetseerder Jerome Ranft, dierenarts Natalie Mylniczenko, stoomtreiningenieur Mark Gonzalez, imagineer-producent Ashley Girdisch, Eric Baker die verantwoordelijk is geweest voor Star Wars’ Galaxy Edge in de pretparken, en Zama Magudelela die de rol van Rafiki in The Lion King-musical vertolkt. Door deze diversiteit aan subjecten wordt de massaliteit van Disney en haar pretparken op een meer persoonlijke manier belicht. Ook is er een wat uitgebreider portret van Robin Roberts, presentatrice van het bekende ochtendprogramma Good Morning America.
One Day at Disney
Iedereen voelt de wereldwijde reputatie van het bedrijf, dat al bijna 100 jaar (!) bestaat. De medewerkers vertellen vol emotie, trots en verwondering hoe zij hun passie vorm kunnen geven door hun werk bij Disney. ‘Kunst dwingt me om mijn stem te vinden en ik heb geleerd dat iedereen zich op andere manieren uit’. Ook wordt benadrukt dat het bedrijf zich steeds ontwikkelt, maar het doel hetzelfde blijft: mensen raken door verhalen met universele thema’s te vertellen.
One Day at Disney
De 59 minuten durende documentaire One Day at Disney is eigenlijk een warmmakertje voor de wekelijkse gelijknamige serie waarin 52 castmembers geportretteerd worden in korte afleveringen. Ook is er een One Day at Disney-boek uitgebracht, waarin de diverse Disney-castmembers uit alle lagen een kijkje in de magische keuken geven.
One Day at Disney, vanaf 3 december 2019 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!