Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

O Mecanismo S02E01: intrigerend en vol suspense

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
O Mecanismo S02
Braziliaanse corruptie is als onkruid dat welig tiert.
Het afgelopen seizoen werd ‘het mechanisme’ waar de titel naar verwijst - de grootschalige Braziliaanse corruptie - op uiteenlopende wijzen omschreven. Vooral de metaforen van oud-politiecommissaris Marco Ruffo (Selton Mello) waren poëtisch en treffend, zoals deze: het mechanisme is een onstuitbaar geschakel van versnellingen; een perpetuum mobile. Daarmee suggereert de door zijn oud-werkgever tot manische gek verklaarde Ruffo dat er aan de welig tierende rotheid in Brazilië nooit een einde kan komen. En hoewel zijn protegé Verena Cardoni (Caroline Abras) vorig seizoen een heel eind kwam door twaalf aannemers te arresteren, leek het toen al te mooi om waar te zijn.
Het is een ironische gewaarwording, omdat Brazilië nu wordt geleid door tiran (en president) Jair Bolsonaro, die de corruptie waar – het overigens gefictionaliseerde - O Mecanismo naar verwijst wil gaan bestrijden. Ook dat lijkt een onbegonnen taak. Tegelijkertijd is Bolsonaro bezig de cultuursector flink kort te wieken, en rijst de vraag wat hij eigenlijk van deze serie vindt – gezien het kritische karakter.
O Mecanismo S02
Maar enfin, nadat Cardoni vorig seizoen geopereerd zou worden aan een infectie aan haar baarmoeder, is ze in de eerste aflevering alweer bereid om zich onder te dompelen in het corruptieschandaal. Hoewel ze door Interne Zaken wordt verdacht van collaboratie met Ruffo: ze zal dus naar alle waarschijnlijkheid buiten de grenzen van de wet moeten gaan werken. Ruffo probeert op zijn beurt de secretaresse van een invloedrijke strafpleiter te overtuigen de smerige spelletjes van haar werkgever te bekennen.
O Mecanismo S02
Het tweede seizoen van O Mecanismo is opnieuw intrigerend en vol suspense. (Je moet de hevige voice-over en de zwaar aangezette muzikale composities maar voor lief nemen.) Je zou er nog meerdere seizoenen over kunnen maken, je zou er een boek over kunnen schrijven – dat laatste is echter al gedaan, want O Mecanismo is gebaseerd op een boek over een groot witwasschandaal. En bovendien, in de openingssong wordt bezongen: als je in Brazilië alle dieven oppakt, dan zijn de straten uitgestorven. Het zal benieuwen of de makers in de toekomst ook inspiratie gaan putten uit de perikelen rondom Bolsonaro. Maar voor nu volstaat de vraag: zijn Cardoni en Ruffo uiteindelijk slinks genoeg om alle hoge piefen achter de tralies te krijgen?
O Mecanismo S02, vanaf 10 mei 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!