Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nora from Queens S01E01: onvoorspelbare humor

  •  
01-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Nora from Queens
Actrice Awkwafina speelt een 27-jarige treuzelaar die nog bij haar vader woont in geestige en deels autobiografische sitcom.
Foto credits: Comedy Central
Rapper en actrice Awkwafina, bekend van films als Crazy Rich Asians (2018) en The Farewell (2019), kreeg in 2020 met Nora From Queens terecht haar eigen sitcom. De New Yorkse wijk fungeerde eerder natuurlijk al als de backdrop van The King of Queens , maar Awkwafina, die tevens hoofdschrijver is, laat een hele andere kant van Queens zien. Nora from Queens is deels autobiografisch: Awkwafina speelt het 27-jarige titelpersonage: een New Yorker met Chinese roots die nog steeds bij haar vader (B.D. Wong speelt Wally, met een heerlijk aangedikt New Yorks accent) en grootmoeder (Lori Tan Chinn in een geestige rol) woont.
Maar de tijd begint te dringen. In de openingsscène, de verbeelding van een droom die zich afspeelt in de hemel, wijst God Nora erop dat ze bijna 30 jaar oud is. Waarop de twintiger God ‘een bitch’ noemt. Maar als ze die ochtend eens goed naar haar vader (die scheten laat terwijl hij televisie kijkt) en haar grootmoeder (die Nora een foto laat zien van haar vagina na de verwijdering van haar baarmoeder) kijkt, dan vraagt ze zich af: is dit mijn toekomst? Nora – die geen noemenswaardige diploma’s bezit – besluit het huis uit te gaan, als freelance taxichauffeur te gaan werken en bij een vriendin in te trekken.
Nora from Queens
Overleven in New York blijkt echter een beproeving. Niet iedere klant accepteert bovendien Nora’s praatjes en nieuwsgierigheid. Dan maar een carrière als webcamgirl? Nora weet het niet, ze is besluiteloos, en eindigt aan het einde van de pilotaflevering weer in het veilige nest waar ze vandaan kwam, waar haar vader haar meedeelt dat je momenten in het leven hebt dat je de knoop moet doorhakken, maar dat dit waarschijnlijk niet zo’n moment was. Maar als Nora’s neef Edmund (Bowen Yang uit Saturday Night Live ) tijdens een etentje opschept over zijn werk in Palo Alto en het feit dat hij in een dure auto rijdt, dan voelt ze zich toch weer een mislukkeling.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Nora from Queens
Awkwafina acteert die reddeloosheid met verve. Ze lardeert haar zelfmedelijden met een flinke dosis humor en een vleugje cynisme. De Amerikaanse is zo’n actrice waar je graag naar blijft kijken, omdat het onvoorspelbaar is wat ze zal zeggen. Het is dan ook vooral haar acteerwerk – aan echte innovativiteit ontbreekt het in Nora from Queens – waarvoor je de serie moet zien.
Nora from Queens S01, vanaf 1 maart 2022 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!