Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nocturne: verrassende, verwarrende, veelbelovende NL-noir

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nocturne
Het hallucinante speelfilmdebuut van regisseur Viktor van der Valk, over filmregisseur Alex die worstelt met kunst en privéleven, is glorieus vaag en toch concreet.
Alex (Vincent van der Valk) weet het gewoon niet meer. Hij is al aan het draaien, maar zijn acteurs stellen voortdurend onmogelijke vragen en de producenten stellen voortdurend onmogelijke eisen. Zijn vriendin Anna trekt het ook allemaal niet meer en stelt vast dat Alex onmogelijk is; ze besluit de benen te nemen en rent de nacht in. Haar wanhoop is begrijpelijk, want Alex twijfelt over álles en ligt op ramkoers met zijn deadlines, terwijl zijn moeder ook nog eens zeer ziek is en hem niet, zoals vroeger, helpen kan. Alex verliest alle grip; hij doolt door zijn eigen hoofd en door de nacht, op zoek naar antwoorden op vragen die hij maar nauwelijks kan formuleren.
Nocturne
Werkelijkheid en fictie lopen vloeiend in elkaar over in Nocturne en omdat overduidelijk is dat debuterend regisseur Viktor van der Valk autobiografisch bezig is en het indirect heeft over het maken van Nocturne zelf, is het ook nog eens enorm 'meta' allemaal. Metafysisch bijna: Nocturne is een ongrijpbare belevenis die enige inzet van de kijker vergt. Als je eenmaal in het ritme van het script van Jeroen Scholten van Aschat en Viktor van der Valk zit, zijn de gefluisterde en zowel grappige als poëtische teksten die Alex prevelt echter al snel enorm meeslepend. De (deels Vlaamse) cast is geweldig, met voorop Alex en zijn alter ego Ferdinand, gespeeld door respectievelijk Vincent van der Valk en Reinout Scholten van Aschat (inderdaad, de broers van de scenaristen), die grappig veel op elkaar lijken.
Nocturne
De stuwende klassieke filmmuziek en de nachtelijke noir-stijl zorgen voor een sfeer die doet denken aan die van Martin Scorsese's briljante nachtelijke nachtmerrie After Hours en het thema doet weer denken aan Fellini's Otto e mezzo, ook over een worstelende regisseur, een film die expliciet één van de inspiratiebronnen voor Nocturne was. Toch is deze film nergens pretentieus, eerder speels en geestig en op de één of andere manier veel toegankelijker dan bovenstaande misschien doet vermoeden, wat ook te maken heeft met de verstandige speelduur van 80 minuten. Daardoor wordt Nocturne nooit uitputtend en ren je met vreugde met Alex en Anna mee door een zeer gedenkwaardige nacht. Wie een heel bijzondere film van een bijzondere jonge regisseur wil zien (Van der Valk oogstte eerder internationaal al veel lof voor zijn korte afstudeerfilm Onno de Onwetende ), gaat naar de bioscoop of bekijkt Nocturne on demand via Picl.nl
Nocturne draait vanaf 9 mei in de bioscoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!