Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Night on Earth S01E01: licht op dieren in de duisternis

  •  
29-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Night on Earth
De natuurserie van de makers van Our Planet gebruikt baanbrekende technologieën om voor het eerst te laten zien wat dieren 's nachts ondernemen.
Wat luipaarden ’s nachts doen is nog nooit eerder gefilmd. Maar het zal niemand verbazen dat ze dan óók op gazelles jagen. Dat is soms een beetje het probleem bij natuurfilms, hoe mooi ze ook geschoten zijn – je hebt het idee dat je al duizend keer een luipaard op een gazelle af hebt zien rennen.  Maar hoe herkenbaar ook, het blijft majestueus om een groep jonge leeuwen op hun jacht te volgen – dat doen ze klaarblijkelijk voor negentig procent ’s nachts – waarbij het ze achtereenvolgens niet lukt een giraf, nijlpaard en stekelvarken te vangen.
Night on Earth is een zesdelige natuurserie op Netflix die mogelijk gemaakt wordt door ultra-lichtgevoelige camera’s en high-tech warmtesensoren. De makers van Our Planet gebruiken deze nieuwe technologieën om het nachtelijke leven van de dieren in hoge resolutie op te nemen. De zes delen gaan de hele planeet over: savanne, woestijn, water, jungle en zelfs de stad. De eerste aflevering speelt zich voornamelijk af op de savanne en belooft veel goeds voor de rest van de serie.
Night on Earth
Want uiteindelijk werpt de serie ook licht op oprecht zeldzame situaties. Langtongvleermuizen die zich tegoed doen aan nachtcactussen, ultraviolette schorpioenen die opgegeten worden door zingende woestijnratten, vampiervleermuizen die Peruaanse pelsrobbetjes leegzuigen – wat er op de lichtgevoelige camera’s wordt vastgelegd is soms zo verbazingwekkend dat het surrealistisch overkomt. De fluorescerende scènes die door de warmtebeeldcamera’s zijn geschoten, vaak ondersteund door synthesizers, geven de serie daarbij af en toe de sfeer van een thriller.
De natuur verveelt nooit en de haarscherpe beelden van deze nachtelijke riten uit het dierenrijk geven je werkelijk het gevoel dat je iets ziet wat nog nooit iemand heeft gezien. Daarmee onderscheidt Night on Earth zich op bijzondere wijze van andere natuurdocumentaires.
Night on Earth S01, vanaf 29 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!