Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Ultraman: Japanse klassieker nu voor groter publiek

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Ultraman poster

Met Ultraman voegt Netflix één van de bekendste Japanse animehelden toe aan haar steeds verder uitdijende collectie. Het eerste seizoen is een onderhoudende introductie.

Zo onbekend als Ultraman voor de gemiddelde Europeaan zal zijn, zo beroemd is de serie in Japan. De legendarische held kwam eind jaren zestig voort uit de Ultra Q-serie van producent Tsuburaya, waarin een speciaal team van paranormale onderzoekers buitenaardse bedreigingen probeerde te onderscheppen. De aliens en de veiligheidsdivisie 'Science Patrol' bestaan nog steeds, maar het hele verhaal is in deze nieuwe Netflix-versie die het verhaal voor een groter publiek moet ontsluiten naar de moderne tijd verplaatst.

Shinjiro Hayata is een middelbare scholier die gedwongen wordt de originele Ultraman-mantel over te nemen van zijn vader Shin. Om diens rol in het alienbestrijdingsteam over te nemen moet Shinjiro fuseren met de 'reus van het licht' zodat hij kan transformeren in Ultraman. Dit is broodnodig, omdat na een periode van vrede met alles buiten de dampkring een nieuw leger aliens op het punt staat de aarde te overspoelen.

9019.w1920.0.b90d19e

Voor puristen is de Netflix-serie plottechnisch een laat vervolg op de oude Ultraman (vader Shin herinnert zich een decennia later dat hij de held van weleer was). Maar de 13-delige reeks (de afleveringen duren elk een half uurtje) lijkt vooral bedoeld voor leken om een prima introductie op de iconische Aziatische held te bieden. Het is een duidelijke 'origin story' waarin Shinjiro het geheim van zijn vader ontdekt en door omstandigheden wordt gedwongen zijn plek in de bestrijding van de kwade aliens over te nemen.

Kort door de bocht zou de nieuwe Ultraman zich laten samenvatten als een Japanse kruising tussen  Spider-Man (een tiener moet accepteren dat grote krachten gepaard gaan met een grote verantwoordelijkheid) en Iron Man (een speciaal pak kanaliseert zijn superkrachten). Het is alleen de vraag welke doelgroep de makers precies voor ogen hadden. Voor al te jonge kinderen zal de strijd van de 'Science Patrol' tegen oude vijanden net te grimmig en te bloederig zijn; voor kenners zal in elk geval deze eerste serie, hoe goed verzorgd ook, vermoedelijk net te simplistisch, ouderwets en zelfs wat formule-matig aanvoelen.

Ultraman S1, vanaf 1 april 2019 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!