Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Sonic the Hedgehog, Jaws, 8 Mile en Girls Trip

  •  
19-05-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
jaws_pF8fkf

© Universal Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een blauwe egel, een witte haai, een muzikale biopic en een uitje naar New Orleans.

Sonic the Hedgehog (2020)
Acteurs: Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter
Regie: Jeff Fowler

Sonic the Hedgehog

© Paramount Pictures

Soms helpt het om te klagen: toen de eerste teaser voor Sonic the Hedgehog online verscheen spuwden talloze fans hun gal over het design van de SEGA-mascotte. En dat hielp zowaar nog ook: voordat de film de bioscopen bereikte had de blauwe egel van de makers een make-over gekregen. In zijn eerste bioscoopfilm (Nintendo-rivaal Mario kreeg er bijna dertig jaar eerder ook al eentje) verbergt de buitenaardse Sonic (Ben Schwartz) zich al jaren op onze planeet, waar hij uiteindelijk vriendschap sluit met een sheriff (James Marsden). De voornaamste reden om de film te kijken is echter Jim Carrey als Dr. Robotnik: de acteur leeft zich als megalomane schurk uit alsof de jaren negentig - toen hij enorme hits scoorde met Ace Ventura, The Mask en Dumb and Dumber - nog altijd in volle gang zijn. De sequel staat ook op Netflix en de spin-off-serie Knuckles (met de stem van Idris Elba) komt later dit jaar naar SkyShowtime.

Jaws (1975)
Acteurs: Richard Dreyfuss, Roy Scheider, Robert Shaw
Regie: Steven Spielberg

Jaws

© Universal Pictures

Zeer effectieve les in het opbouwen van spanning door regisseur Steven Spielberg. Jaws wordt gezien als de allereerste blockbuster - de klassieker verscheen namelijk al voordat George Lucas zijn eerste Star Wars maakte - en zorgde halverwege de jaren zeventig vrijwel overal voor lege stranden. In de film waarschuwt politiechef Martin Brody (Roy Schneider) de burgemeester van het badplaatsje Amity voor een grote witte haai, maar wanneer deze niet wil luisteren besluit hij zelf in te grijpen met hulp van zeebioloog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) en rouwdouwer Quint (Robert Shaw). De keuze voor suspense werd vooral geboren uit noodzaak: de mechanische haai (op de set Bruce genoemd) werkte vaak niet, en dus besloot Spielberg het vooral te laten draaien om de anticipatie van de onvermijdelijke horror, waarbij hij enorm geholpen werd door twee iconische noten van componist John Williams.

8 Mile (2002)
Acteurs: Eminem, Kim Basinger, Mekhi Phifer
Regie: Curtis Hanson

8 Mile

© Universal Pictures

Na eerdere popster-vehikels als Glitter (Mariah Carey) en Crossroads (Britney Spears) kreeg bijna iedereen spontaan nachtmerries bij de gedachte aan een film van Eminem. Gelukkig wist regisseur Curtis Hanson (Oscarwinnaar voor L.A. Confidential) er een sfeervol portret van de hiphopscene in het Detroit van de jaren negentig van te maken. Eminem won vervolgens ook nog een Oscar voor de titelsong Lose Yourself. Taryn Manning (Orange Is the New Black) heeft een rolletje als de ex-vriendin van Eminem's personage B-Rabbit, maar de meest opvallende cameo is voor de wijlen rapper Proof (die diende als inspiratie voor de door Mekhi Phifer gespeelde Future). Als ironische in-joke is de beste vriend van Eminem hier juist te zien als degene die B-Rabbit aan de start van de film vernederd af laat druipen na de eerste rap battle. Momenteel is er eveneens een op 8 Mile gebaseerd tv-serie in ontwikkeling, die geproduceerd wordt door 50 Cent (Power).

Girls Trip (2017)
Acteurs: Regina Hall, Jada Pinkett Smith, Queen Latifah
Regie: Malcolm D. Lee

Girl's Trip

© Universal Pictures

Na The Hangover lieten komedies als Bridesmaids, Bad Moms en Rough Night zien dat vrouwen zeker zo hard kunnen feesten als mannen en binnen dit subgenre bleek Girls Trip een van de beste toevoegingen. De film volgt vier oude vriendinnen die samen afreizen naar New Orleans om tijdens een festival eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Een weinig origineel gegeven dus, maar het script van onder meer Kenya Barris (Black-ish) stapelt de grappen in hoog tempo op en de actrices (met ook Queen Latifah, die nu op televisie te zien is in The Equalizer) kunnen erg goed met het materiaal uit de voeten: met name Tiffany Haddish onderscheidt zich in een rol die haar carrière een gigantische boost gaf. De comédienne kreeg vervolgens project na project aangeboden, plus een eigen stand-up-show (They Ready) op Netflix. Een sequel, waarin de vriendinnen mogelijk samen afreizen naar Afrika, werd vorig jaar aangekondigd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!