Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Santa Sangre, Gattaca en Sudden Death

  •  
11-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Gattaca
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: Van Damme doet een Die Hard, de genen van Ethan Hawke en psychedelische horror.
Santa Sangre (1989)
Acteurs: Axel Jodorowsky, Blanca Guerra, Guy Stockwell
Regie: Alejandro Jodorowsky
Santa Sangre
Aangezien zijn geplande verfilming van het scifi-epos Dune na enkele jaren voorbereiding in het water viel, zal het Chileense enfant terrible Alejandro Jodorowsky nu vooral bekend blijven staan om zijn meer kleinschalige cultklassiekers. Zoals bijvoorbeeld het surrealistische Santa Sangre , over een man die als circus-jongen zag hoe zijn vader zijn moeder verminkte om daarna zelfmoord te plegen, en als volwassene zijn moeder helpt met verontrustende praktijken. Santa Sangre lijkt toegankelijker dan Jodorowsky's werk uit de jaren zeventig, maar is als psychedelisch horrorfestijn (denk aan het ook op Netflix te bekijken Mandy ) lang niet voor iedereen geschikt. Hoewel de film zeker ook door een aantal mainstream critici werd beoordeeld als een meesterwerk in zijn genre.
Gattaca (1997)
Acteurs: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law
Regie: Andrew Niccol
Gattaca
Nog altijd enigszins ondergewaardeerd regiedebuut van Andrew Niccol (scenarist van The Truman Show ), met een mooie rol voor Ethan Hawke ( The Good Lord Bird ), die later nogmaals met hem zou werken aan Lord of War en Good Kill. In een toekomst waarin iedereen streeft naar genetische perfectie, is Hawke te zien als een 'normale man' die op zoek moet naar een manier om zijn grote droom (een ruimtereis maken) alsnog te verwezenlijken. Hoewel het publiek grotendeels thuisbleef, bewijst Gattaca dat scifi geen dure special effects nodig heeft en prima kan overleven op intrigerende en inspirerende ideeën. Uma Thurman, die later met Hawke zou trouwen en een dochter (Maya, nu op Netflix te zien in Stranger Things en binnenkort ook in Do Revenge ) met hem kreeg, vertolkt een bijrol.
Sudden Death (1995)
Acteurs: Jean-Claude van Damme, Powers Boothe, Raymond J. Barry
Regie: Peter Hyams
Sudden Death
In de jaren negentig maakte iedere zichzelf respecterende actieheld wel een Die Hard-kloon en zo ook de 'muscles from Brussels' Jean-Claude van Damme, die voor Sudden Death opnieuw de handen ineensloeg met Timecop -regisseur Peter Hyams. De plaats  van handeling is een ijshockeystadion in Pittsburgh, waar een oud-brandweerman (Van Damme) tijdens de finale van de Stanley Cup zijn dochter moet redden uit handen van terroristen die eveneens de vicepresident en (door middel van geplaatste bommen) de onwetende toeschouwers in gijzeling houden. Een actiefilm als deze valt of staat met de bad guy en Sudden Death heeft een heerlijk gewetenloze schurk gespeeld door de in 2017 helaas overleden Powers Boothe, bekend van zijn rollen in Tombstone en Deadwood.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!