Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Jay and Silent Bob Reboot, Hanna en The Ninth Gate

  •  
19-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Jay and Silent Bob Reboot
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een jonge moordmachine, een reboot van Kevin Smith en een satanisch boekwerk.
Hanna (2011)
Acteurs: Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Bana
Regie: Joe Wright
Hanna
In 2011 waagde regisseur Joe Wright (toen vooral bekend van Britse kostuumdrama's als Pride & Prejudice ) zich met succes aan een heuse actiefilm, waarvoor hij na Atonement weer herenigde met Soairse Ronan. Zelf zag Wright de thriller vooral als een duister sprookje, waarbij hij zich naar eigen zeggen onder meer liet beïnvloeden door het werk van David Lynch. Ronan geeft in de film gestalte aan een afgezonderde tiener die de Finse bossen door haar vader (Eric Bana) gekneed wordt tot moordmachine en niet veel later in de bewoonde wereld op de hielen wordt gezeten door een schimmige CIA-agente (Cate Blanchett). Het verhaal werd in 2011 uitgebouwd tot een tv-serie op Amazon Prime Video, met Mireille Enos en Joel Kinnaman (eerder al samen te zien in The Killing ) als de vader en de CIA-agente.
Jay and Silent Bob Reboot (2019)
Acteurs: Jason Mewes, Kevin Smith, Harley Quinn-Smith
Regie: Kevin Smith
Jay and Silent Bob Reboot
Met cameo's overladen komedie van Kevin Smith, op maat gemaakt voor fans die de vorige films uit zijn 'View Askewniverse' nu kunnen dromen, hoewel de scheidslijn tussen 'grappen' en 'verwijzingen' inmiddels erg dun is geworden. Het verhaal steekt de draak met reboots die het hetzelfde trucje herhalen door ook zelf hetzelfde trucje te herhalen: stoners Jay (Jason Mewes) en Bob (Smith zelf) reizen net als in Jay & Silent Bob Strike Back naar Hollywood, ditmaal om de remake van de film gebaseerd op hun levens tegen te houden. Wel weer bijzonder: Smith herenigde (na zijn hartaanval) eindelijk weer met zijn oude vriend Ben Affleck, die samen met Joey Lauren Adams een aardige scène heeft die dient als mini-vervolg op Chasing Amy.
The Ninth Gate (1999)
Acteurs: Johnny Depp, Lena Olin, Frank Langella
Regie: Roman Polanski
The Ninth Gate
Mysterieuze neo noir van regisseur Roman Polanski ( The Pianist ), met Johnny Depp als een expert op het gebied van oude boeken. Hij wordt ingehuurd door een verzamelaar (Frank Langella) om te onderzoeken of een demonisch boekwerk waarmee de duivel zelf opgeroepen zou kunnen worden ook echt authentiek is. De vergelijking met Polanski's klassieker Rosemary's Baby is vanwege de focus op satanisme en het occulte nooit ver weg, waardoor veel van de critici de film toch vonden tegenvallen. Een andere vergelijking was er met het in hetzelfde jaar verschenen Eyes Wide Shut (geheime genootschappen, oude rituelen), maar Polanski benadert de materie hier veel meer met een absurde knipoog, hoewel Depp het altijd (zelfs wanneer de finale helemaal ontspoort) serieus lijkt te spelen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!