Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Downton Abbey, Met grote blijdschap en Spontaneous

  •  
11-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
Downton Abbey
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een familie-reünie, koninklijk bezoek op Downton Abbey en explosieve tieners.
Met grote blijdschap (2001)
Acteurs: Jaap Spijkers, Renée Soutendijk, Jack Wouterse
Regie: Lodewijk Crijns
Met grote blijdschap
Naast actrice is Kim van Kooten ( De verschrikkelijke jaren tachtig ) ook een begenadigd scenariste. Inmiddels is ze vooral bekend als schrijfster van de romcom-successen Alles is liefde en Alles is familie , maar in 2001 toonde ze een andere kant in het script voor Met grote blijdschap , een psychologisch drama dat heel af en toe een klein beetje tegen het horrorgenre aanschuurt. In de film ontdekt Luc (Jaap Spijkers) dat zijn verdwenen broer Ad (Jack Wouterse) met Els (Renée Soutendijk) op een afgelegen plek in de Ardennen woont. Wanneer hij hen opzoekt blijkt hij niet echt welkom en lijkt het erop dat het stel iets verborgen houdt. Van Kooten en regisseur Lodewijk Crijns - die al met haar werkte aan Jezus is een Palestijn - wonnen een Gouden Kalf voor het scenario.
Downton Abbey (2019)
Acteurs: Hugh Bonneville, Jim Carter, Michelle Dockery
Regie: Michael Engler
Downton Abbey
Het kostuumdrama Downton Abbey was een waar fenomeen op televisie, en daardoor werd er al snel na het einde van de serie gepraat over een mogelijk vervolg in de bioscoop. Bijna de hele cast (inclusief Maggie Smith, die meerdere keren had aangegeven dat ze er eigenlijk wel klaar mee was) keerde weer terug, met Lily James als de grootste afwezige en Imelda Staunton (de huidige koningin in The Crown ) als een nieuw personage. In het eveneens van geestelijk vader Julian Fellowes ( Belgravia ) afkomstige vervolg, dat voor fans van de tv-serie ongetwijfeld voelde als een warm weerzien, maken de Crawley's en hun bedienden zich op voor hoogwaardig bezoek. Dowton Abbey kreeg dit jaar ook een tweede film ( A New Era ) en Fellowes sluit een eventueel derde deel nog altijd niet uit.
Spontaneous (2020)
Acteurs: Katherine Langford, Charlie Plummer, Piper Perabo
Regie: Brian Duffield
Spontaneous
Romantische coming-of-age-film die door middel van een slimme horror-twist en een gezonde dosis zwarte humor een aardige nieuwe draai geeft aan het genre. Er wordt weleens gezegd dat je als tiener je eerste liefdesperikelen moet koesteren, maar dat geldt pas echt voor de leerlingen op Covington High, waar jongeren zonder aanleiding beginnen te ontploffen. En daarom beseft Dylan (Charlie Plummer) dat hij mogelijk niet heel veel tijd meer heeft om zijn grote liefde Mara (Katherine Langford uit 13 Reasons Why ) te vertellen wat hij voor haar voelt. Spontaneous markeerde het regiedebuut van scenarist Brian Duffield, die in zijn scripts wel vaker coming-of-age mengt met horror-elementen, zoals in de eveneens op Netflix te bekijken films The Babysitter en Love and Monsters.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!