Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Beverly Hills Cop, Ex Machina en Confess, Fletch

  •  
07-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Ex Machina3

© A24 / Universal Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: Jon Hamm als moordverdachte, Eddie Murphy in Beverly Hills en Alicia Vikander als robot.

Confess, Fletch (2022)
Acteurs: Jon Hamm, Marcia Gay Haden, Kyle MacLachlan
Regie: Greg Mottola

ConfessFletch

© Miramax / Paramount Pictures

We zagen de bijdehante journalist Irwin Maurice 'Fletch' Fletcher voor het laatst in de jaren tachtig, toen gespeeld door komiek Chevy Chase (Community), en door de jaren heen werd meerdere keren geprobeerd hem terug te brengen naar het witte doek. Zo probeerde Kevin Smith ooit een versie met Jason Lee (My Name Is Earl) van de grond te krijgen, maar uiteindelijk was het Greg Mottola (Adventureland) die het voor elkaar kreeg met Jon Hamm (Fargo) in de hoofdrol. In Confess, Fletch ontpopt Fletch zich als de hoofdverdachte in een moordzaak, terwijl hij zoekt naar een gestolen kunstcollectie. Het mysterie is een luchtige variant op de oude films noirs (bekijk Sugar voor een serieuze variant) waarin Mottola de komische timing van Hamm optimaal benut. Hamms Mad Men-collega John Slattery heeft een bijrol als Fletch' voormalige baas bij de krant.

Ex Machina (2014)
Acteurs: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander
Regie: Alex Garland

Ex Machina

© A24 / Universal Pictures

Volgens meerdere bronnen was Alex Garland in 2012 al verantwoordelijk voor een groot deel van de regie van Dredd, maar in 2014 maakte de scenarist van 28 Days Later en Sunshine zijn officiële regiedebuut met Ex Machina. De kleinschalige maar ambitieuze thriller wordt inmiddels gezien als een van de beste scifi-films van de laatste 25 jaar en lijkt met de rappe opkomst van AI alleen maar relevanter te worden. Het verhaal volgt de jonge programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) die na het winnen van een wedstrijd een week door mag brengen in de futuristische woning van techgenie Nathan (Oscar Isaac). Al snel blijkt hij echter deel uit te maken van een experiment omtrent een robot (Alicia Vikander). Garland zou gelijksoortige thema's over ethiek en vrije wil later verder uitwerken in de op Disney+ te bekijken scifi-serie Devs met Nick Offerman.

Beverly Hills Cop (1984)
Acteurs: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton
Regie: Martin Brest

BeverlyHillsCop

© Paramount Pictures

Na een double-act gevormd te hebben in 48 Hrs. en Trading Places mocht Eddie Murphy in 1984 met Beverly Hills Cop zelf een film dragen. De nog maar 23-jarige komiek had toen al een hele tv-carrière bij Saturday Night Live achter de rug en ook regisseur Martin Brest (die sinds het geflopte Gigli helaas geen film meer heeft gemaakt) wist de charme die Murphy op het kleine scherm al liet zien moeiteloos te vertalen naar het witte doek. In de allereerste film reist detective Axel Foley (Murphy) vanuit het grimmige Detroit naar het zonnige Californië, om de killers van een oude jeugdvriend op te sporen. In de ook op Netflix te bekijken sequels ging het al snel bergafwaarts - Murphy gaf later aan het derde deel puur voor het geld te hebben gedaan - maar binnenkort volgt de herkansing met deel vier, dat op 4 juli rechtstreeks op Netflix verschijnt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!