Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

National Treasure: Edge of History S01E01: op zoek naar El Dorado

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
National Treasure: Edge of History
Spin-off van avontuurlijke filmreeks die draait om een inventieve tiener met Indiana Jones-achtige ambities leidt niet tot innovatieve televisie maar is wel uiterst spannend.
Foto credits: Disney / ABC
Televisie-spin-offs van grote speelfilms doen het goed bij Disney+. Zie bijvoorbeeld The Mandalorian en Loki. Dus is het geen verrassing dat de filmstudio de National Treasure -franchise, waar Nicolas Cage altijd in sierde als cryptograaf en schattenjager Benjamin Franklin Gates, nu een televisievariant geeft. National Treasure: Edge of History heeft ook een onmiskenbare link met de films in de vorm van het personage van Peter Sadusky (Harvey Keitel): een voormalig FBI-agent die een groot geheim bij zich draagt. In de eerste aflevering is te zien hoe hobbyspoorzoeker Jess Valenzuela (Lisette Olivera) de helper van Franklin Gates uit de films op het spoor komt.
Valenzuela heeft Mexicaanse roots en, naast haar visum, na jaren nog steeds geen verblijfsvergunning in de Verenigde Staten. Haar geld verdient ze met een bijbaan bij een garageboxverhuurder, terwijl de jongeling hoopt ooit in dienst te treden bij de beruchte cryptografie-unit van de FBI. Niettemin is het precies tijdens haar werk dat ze af en toe stuit op artefacten die haar weer op andere zoektochten brengen. Maar als ze een mysterieuze obelisk ontdekt en dus bij Sadusky terechtkomt, dan wordt het spelletje serieus: al snel verschijnen twee schurken die zich voordoen als FBI-agenten ten tonele. En ook wordt Valenzuela op de hielen gezeten door hun baas (een rol van Catherine Zeta-Jones, naar verluidt een groot fan van de filmreeks).
National Treasure: Edge of History
Wat is de inzet? Een El Dorado midden in Midden-Amerika? Daar wordt af en toe wel naar gehint. Evenals het feit dat de familie van Valenzuela misschien zelf ook historische banden zou hebben met een legendarische schatkamer.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
National Treasure: Edge of History
Showrunners Cormac en Marianne Wibberley, een bekend schrijversechtpaar, brengen de kijker vervolgens letterlijk en figuurlijk terug naar vervlogen tijden. Letterlijk, omdat Valenzuela en haar handlangers moeten graven in het verleden; figuurlijk, omdat National Treasure: Edge of History opzichtig knipoogt naar filmtitels als The Goonies (1985) en legendarische iconen als Indiana Jones. De Wibberleys zijn met deze spin-off in die zin niet het wiel opnieuw aan het uitvinden, maar lijken de intentie hebben om nostalgische televisie te maken. Dat is natuurlijk ook het handelsmerk van Disney+: televisie voor kids én hun ouders.
National Treasure: Edge of History S01, vanaf 14 december 2022 wekelijks bij Disney+, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!