Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Myth & Mogul: John DeLorean: S01E01: gebalanceerd portret van een intrigerend man

  •  
31-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Myth & Mogul: John DeLorean
Documentairereeks belicht de opkomst en ondergang van de excentriekeling achter de tijdreismachine uit Back to the Future.
Hij was een rockster die bevriend was met grootheden als Johnny Carson en Sammy Davis Jr. Een entrepreneur die de wereld wilde veranderen. Maar ook een boef zonder scrupules. Het turbulente leven van auto-ontwerper John DeLorean is het onderwerp van het drieluik Myth & Mogul: John DeLorean. Het interessante aan deze documentairereeks is dat de makers niet eerder vertoonde beelden gebruiken die ooit, begin jaren tachtig, werden geschoten door de meestercineast D.A. Pennebaker. Van de in 2019 overleden Pennebaker verscheen toen de documentaire DeLorean. Maar die film werd gemaakt op DeLoreans hoogtepunt, want een jaar later zou hij gearresteerd worden vanwege een dubieuze drugsdeal.
DeLorean is vooral bekend van de gelijknamige auto die hij bedacht als een zuiniger alternatief voor de benzineslurpende Amerikaanse bolides in de jaren zeventig. Die duurzame insteek was niet opmerkelijk: de wereld verkeerde in een oliecrisis, en ook klimaatproblematiek was al een belangrijk thema. Hoewel de auto geen succes werd en nu vooral bekend is uit de Back to the Future-reeks waarin Michael J. Fox in een DeLorean door de tijd reist. Er kleeft dan ook iets bitterzoets aan DeLoreans levensmotto ‘Ik heb de gewoonte om dingen te doen die onmogelijk lijken’. Omdat DeLorean, nadat hij bijna het onmogelijke had gepresteerd, failliet gaat.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Myth & Mogul: John DeLorean
Dat komt onder meer omdat zijn reputatie wordt bezoedeld als hij in 1982 tijdens een zoektocht naar investeerders stuit op een geldwolf die DeLorean ook wil betrekken bij de cocaïnehandel. De FBI raakt erbij betrokken en hoewel DeLorean uiteindelijk wordt vrijgesproken valt hij definitief van zijn voetstuk. Het komt allemaal voorbij in de documentaire, die draait om het spreekwoord hoogmoed komt voor de val. Want DeLorean wilde meer, hij was misschien wel te gulzig. Hoewel de makers ook niet schuwen om hem af en toe weer op zijn sokkel te zetten. Want je kan niet ontkennen dat de man durf had. Als de auto-industrie ontvankelijk was geweest reden we nu misschien nog steeds in DeLoreans.
Myth & Mogul: John DeLorean S01, vanaf 30 juli 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!