Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Murdoch Mysteries S06E01: koddig mysterie rondom vliegmachine

  •  
03-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4220 keer bekeken
  •  
Murdoch Mysteries_S06_Ep01_05_MMVI Ep 601_0229_IW

© BBC Studios

Rechercheur William Murdoch mag zich deze keer ontfermen over een vliegtuig met een varken aan boord, dat boven het Toronto van het eind van de negentiende eeuw neerstort.

‘Een of andere vliegmachine’ vliegt in het begin van het zesde seizoen van Murdoch Mysteries door het beeld. Het gevaarte stort neer boven Toronto en maakt op de grond een slachtoffer. Opvallend genoeg werd het vliegtuig bestuurd door een varken. Met deze opmerkelijke steampunk zetten de makers van Murdoch Mysteries direct de toon: hun geesteskind, dat zich afspeelt aan het einde van de negentiende eeuw, draait nog altijd om de Nieuwe Tijd die aanstonds is. Waarin uitvindingen het leven zullen verbeteren. Maar in de Canadese misdaadreeks zijn deze nieuwe technologische vondsten vaak nog allesbehalve zaligmakend.

Murdoch_Mysteries_S06_E01_Murdoch_Air-Murdoch_Mysteries_S06_Ep01_01_2E3C2117v2

© BBC Studios

Niettemin kan rechercheur William Murdoch (Yannick Bisson) weer aan de slag. Op de plaats delict staat hij naar het vliegtuigwrak te kijken, terwijl agent George Crabtree (Jonny Harris) zich, met nog een nieuwe uitvinding in zijn hand (een hamburger), afvraagt of het varken geen buitenaards wezen is. Onzin, pareert Murdoch, die daarnaast concludeert dat het vliegtuig op afstand werd bestuurd. Uiteindelijk stuit de speurder op een complot dat iets te maken heeft met een technologische strijd tussen Canada en de Verenigde Staten.

Op zich niet zo vreemd: iedereen wilde in die tijd in het bezit komen van blauwdrukken van belangwekkende technologische innovaties.

Murdoch_Mysteries_S06_E01_Murdoch_Air-Murdoch_Mysteries_S06_Ep01_06_MMVI_Blk3_Day12_SS_0377

© BBC Studios

Tegen het einde van de aflevering belandt Murdoch ook in zo'n nieuwe uitvinding, een professioneel ogend vliegtuig. De scène in de lucht ziet er nogal koddig uit, maar die koddigheid kan Murdoch Mysteries wel hebben. Soms lijkt het bijna alsof de makers geen moeite doen om de sets écht historisch in te richten. Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook iets met het beperkte budget te maken hebben. Maar met een beetje fantasie kom je er als kijker alsnog wel.

Murdoch Mysteries S06, vanaf vrijdag 3 mei 2024 elke werkdag op BBC First, direct gevolgd door ook het zevende seizoen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!