Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mulligan S01E01: tamelijk brave animatiereeks

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Mulligan_S1_E1_00_05_08_17

Nat Faxon geeft in weinig gedurfde sciencefictionreeks gestalte aan een sukkel die de aarde moet leiden na een alieninvasie. 

Animatieseries voor volwassenen zijn in zwang, zie Rick and Mortyen Farzar. Deze twee ‘galactische’ titels raken min of meer aan hetzelfde onderwerp als Mulligan: het voorschotelen van een dystopische wereld die dient als een soort komische spiegel voor de echte wereld. In Mulligan is te zien hoe Matty Mulligan (vertolkt door stemacteur en komiek Nat Faxon uit Robot Chicken), een nietsnut met een stevig Bostonian accent, ineens de president van de Verenigde Staten wordt nadat een alien-invasie een groot deel van de wereldpopulatie heeft uitgeroeid. Samen met een gemêleerd team moet hij het leven op aarde weer opbouwen.

Zo heeft Mulligan academicus Simon Prioleau aan zijn zijde, vertolkt door de altijd welbespraakte Sam Richardson. En ook helpt de wetenschappelijk onderlegde Dr. Farrah Braun (Tina Fey) Mulligan bij zijn ambitieuze taak. De sul is overigens verliefd geworden op een voormalige misskoningin (Chrissy Teigen speelt Lucy) die er gaandeweg achterkomt dat de nieuwe president een mafketel is. Dit klinkt allemaal kolderiek, maar scenaristen Robert Carlock en Sam Means kleuren nog behoorlijk binnen de lijntjes. In Mulligan geen extreme grappen (zoals in Farzar) en ook geen cerebrale verhaalwendingen (zoals in Rick and Morty).

Part_1_Trailer__Mulligan_n_00_01_01_18

Mulligan is meer van het niveau 30 Rock: laagdrempelig en luchtig. Dat is ook het grote probleem van de serie: de humor voelt achterhaald. Zie bijvoorbeeld een scène in een controlekamer waarin blijkt dat de aarde mogelijk vergaat, waarop de gezagvoerder afscheid neemt van iedereen, behalve van de viezige collega die z’n teennagels zit te knippen. Klinkt grotesk, voelt uitgekauwd. Maar misschien zijn onze ogen ook een beetje verzadigd geraakt. Hoewel het er meer op lijkt dat het in Mulligan ontbreekt aan komisch talent en durf.

Mulligan S01, vanaf vrijdag 12 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!