de Lagarde

Ms. Marvel S01E01-02: Kamala Khan: tiener, moslim, superheld

  •  
07-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ms. Marvel S01
Waren alle personages maar zo fris en uitgesproken als Kamala’s krabbels.
Foto credits: Marvel Studios / Daniel McFadden
De ontstaansgeschiedenis van Ms. Marvel  heeft misschien nog wel het meeste weg van die van Spider-Man. Ook Kamala Khan (Iman Vellani) start haar verhaal als een doodgewone en ietwat nerdy scholier. Waar Peter Parker gefascineerd is door de wetenschap, is Kamala’s grote obsessie The Avengers , en dan vooral Carol Danvers (Brie Larson), ook wel bekend als Captain Marvel.
Wanneer Kamala stiekem haar ouderlijk huis uitglipt om met haar beste vriend Bruno (Matt Linz) – wél een aanstormend wetenschappelijk talent – de allereerste AvengerCon te bezoeken, pakt ze op de valreep nog een mysterieuze antieke armband mee. De rest, zoals men zegt, is geschiedenis.
Ms. Marvel S01
Ms. Marvel  maakte in 2014 furore als de allereerste moslim Marvel-superheld met haar eigen comic boekenserie - die in 2015 werd bekroond met een Hugo Award voor Best Graphic Story. De serie vertrekt helaas minder soepeltjes uit de startblokken. Overigens niets ten nadele van Iman Vellani, wier ingetogen, sympathieke vibe ergens wel wat doet denken aan die van Hailee Steinfeld ( HawkeyeDickinson ).
Ms. Marvel S01
Showrunner Bisha K. Ali (co-schrijver Loki , Four Weddings and a Funeral ) neemt ook ruim de tijd om ons kennis te laten maken met Kamala’s familie – vader Yusuf (Mohan Kapur), moeder Muneeba (Zenobia Shroff) en grote broer Aamir (Saagar Shaikh) – en andere leden uit de moslimgemeenschap, zoals beste vriendin Nakia (Yasmeen Fletcher), met wie Kamala trouw de moskee bezoekt. De beste toevoeging zijn de animaties; tekeningen die de dromerige Kamala in haar schetsboekje maakt, maar die ook her en der in haar dagelijkse leven opduiken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ms. Marvel S01
Waren de personages zelf maar zo fris en uitgesproken als Kamala’s krabbels. De meeste blijven toch wat schetsmatig. Kamala’s moeder is permanent licht teleurgesteld, haar vader is mild en begripvol, Bruno hunkert in stilte, en nieuwe scholier Kamran (Rish Shah) is knap. Zelfs de schimmige organisatie die Kamala op de hielen zit lijkt nauwelijks de energie op te kunnen brengen om echt angstaanjagend te zijn. En dan hebben we het nog niet eens over Kamala’s – tot nu toe - toch nog ietwat tegenvallende superkrachten gehad. Al kleuren haar ogen wel mooi lavendel wanneer haar armband activeert.
In Ms. Marvel  voelt alles getemperd, als een superheldenserie op prozac.
 
Ms. Marvel S01, vanaf 8 juni 2022 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!