Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mother’s Day (Dzien Matki): Poolse knipoog naar John Wick

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
558 keer bekeken
  •  
MothersDay

Een vechtlustige moeder probeert haar gekidnapte zoon te redden in prima rechttoe rechtaan actiefilm. 

John Wick verovert de wereld, vult de harten van actieliefhebbers met vreugde en inspireert filmmakers om zich te wagen aan een ingenieuze gevechtschoreografie. Het personage van Keanu Reeves heeft bijna eigenhandig een soort van renaissance van het actiegenre teweeggebracht. Het Poolse Mother’s Day (Dzien Matki) is hiervan een uitgelezen voorbeeld. Voormalig geheim agente Nina (Agnieszka Grochowska, Child 44, 2015) gaat hierin op een bloederige achtbaanrit om haar zoon uit de klauwen van een moordlustige freak te redden. In de openingsscène is al te zien dat ze van wanten weet wanneer ze in Warschau een groep skinheads te grazen neemt.

Regisseur Mateusz Rakowicz doet uiteindelijk in stilistisch opzicht hetzelfde als in de John Wick-films: hij wortelt het verhaal in een zekere realiteit maar speelt ook opzichtig met cartooneske elementen. Dat is vooral te zien in de vechtscènes waarin de camera soms hevig met de heftig om zich heen slaande Nina meedeint. Of wanneer de bad guy uit het verhaal met een soort van elektrische apparaten een man vermoordt. Het zijn gimmicks waar de acteurs uit de film prima raad mee weten. De mise-en-scène is daarnaast sowieso al lekker barok en kleurrijk, zoals een bordeel dat er met zijn perverse praktijken uitziet als een negentiende-eeuws schilderij.

Je kan kortom stellen dat Rakowicz niet alleen geïnspireerd is door de saga rondom John Wick, maar dat hij ook daadwerkelijk het technische talent in huis heeft om die inspiratie waar te maken. Met logischerwijs een wezenlijk kleiner budget; zo imposant is Mother’s Day ook weer niet. Maar Grochowska’s personage is een prima knipoog naar haar Amerikaanse evenknie.

Mother’s Day, vanaf woensdag 24 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!