Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Motherland: Fort Salem: vrouwenpower

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Motherland: Fort Salem
De man achter Claws geeft een originele draai aan het heksengenre.
Ballonnen zijn onheilspellende dingen. Zo bewees de buitenaardse killerclown Pennywise al in It. Maar ze zijn niet vaak zo dodelijk als in de openingsscène van Motherland: Fort Salem. Een jonge vrouw brengt in een druk winkelcentrum met magie een blauwe ballon tot ontploffing. Daarna gooit iedereen die de knal gehoord heeft zichzelf, als waren ze lemmingen, van de hoogste verdieping naar beneden. De dader verlaat ongehavend het plaats delict.
Motherland: Fort Salem speelt zich af in de huidige tijd, maar dan wel in een Amerika waarin heksen niet alleen bestaan, maar binnen de gemeenschap zelfs een verheven positie innemen. Veel heksen maken deel uit van een speciale militaire elite, die al sinds de Onafhankelijkheidsoorlog ervoor zorgt dat Amerika veilig blijft. Alleen maar rozengeur en maneschijn is het overigens niet. Iedere heks die achttien wordt moet verplicht in dienst, en het dienstverband is in principe voor altijd, tenzij er speciale vrijstelling wordt gegeven. Dat is het contract dat hun voorouders eeuwen eerder met de overheid hebben afgesloten: hun eeuwige trouw in plaats van een enkeltje brandstapel. Een kleine fractie onder de heksen komt daar nu tegen in opstand, en voert, onder de naam The Spree, terroristische aanslagen uit zoals die in het winkelcentrum.
Het eerste seizoen volgt drie nieuwe rekruten op de academie, met alle drie verschillende achtergronden en temperamenten. Voor Abigail Bellweather (Ashley Nicole Williams) is er geen andere mogelijkheid dan dat haar een glansrijke carrière te wachten staat. Haar moeder is immers ook een hooggeplaatste militair. Ook Tally Craven (Jessica Sutton) ziet vooral het avontuur. Alleen Raelle Collar (Taylor Hickson, Deadly Class) meldt zich met duidelijke tegenzin in Fort Salem. Tegenzin die ietsje minder wordt wanneer ze op de campus de enigmatische Scylla (Amalia Holm) ontmoet.
Motherland is rijk aan details wat betreft het heksenleven. Hier zijn geen puntmutsen, borrelende ketels of zelfs maar spreukenboeken te ontdekken. In plaats daarvan hebben de heksen één machtig en veelzijdig wapen: hun stem. Hiermee kunnen ze niet alleen gewone stervelingen, maar zelfs de natuurelementen manipuleren. Ook kunnen ze er een krachtveld mee opwekken dat speren verbrijzelt en waarmee ze diepe gaten in dik metaal kunnen slaan. Berg je wanneer drie of meer heksen de krachten bundelen!
Niet alles is even logisch. Als de terroristische aanslagen alleen effect hebben op mensen die de knal horen, waarom gebruikt de militie geen oordopjes wanneer ze een hoofdkwartier van The Spree binnendringen? En als heksen bijna alles met hun stem doen, waarom moet een heks haar gezicht letterlijk in de fik steken om zichzelf tot iemand anders te transformeren? Behalve dan dat het er spectaculair uitziet natuurlijk. Toch is Motherland: Fort Salem een van de meest originele toevoegingen aan het inmiddels redelijk uitgekauwde heksengenre.
Wat ook origineel is, is de samenstelling van de cast. Het gebeurt niet vaak dat in een serie mannen zo’n ondergeschikte rol hebben. In de eerste twee afleveringen zijn de mannen zelfs niet meer dan figuranten. Pas in aflevering drie blijkt dat er ook mannelijke heksen bestaan. Ook wat betreft leidinggevende posities worden de meeste vervuld door een vrouw, zo blijkt wanneer generaal Sarah Alder (Lyne Renée, Deep State) samenkomt met andere wereldleiders om de toenemende agressie van The Spree te bespreken. Zelfs de Amerikaanse president is vrouw (Sheryl Lee Ralph, Ray Donovan, Claws). Dat de serie is gemaakt door een man (Eliot Laurence), zelfs al is deze man ook verantwoordelijk voor de hilarische serie Claws (over vrouwen met klauwen), nemen we dan maar voor lief.
Motherland: Fort Salem S01, vanaf 20 november 2020 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!