de Lagarde

Mixed by Erry: eighties-hits in Napels

  •  
31-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2188 keer bekeken
  •  
Mixed_by_Erry_n_00_30_45_212

© Netflix

Verfilming van waargebeurd verhaal over jongeman die in de jaren 80 zijn zakken vult door illegale cassettetapes te verkopen in de Napolitaanse straten geeft een wel erg simpel beeld van de Italiaanse stad. 

'Eerlijkheid duurt het langst' is het motto van de vader van Enrico 'Erry' Frattasio (Luigi D’Oriano). De definitie van eerlijk wordt in Mixed by Erry echter vanaf het begin opgerekt. Zo verkoopt Enrico’s pa op de markt in Napels met thee aangelengde whisky aan nietsvermoedende voorbijgangers. Wanneer Enrico en masse mixtapes van pophits begint te verkopen, dan ziet hij ook niet dat wat hij doet immoreel is. Het verhaal speelt zich af vanaf midden jaren 70 tot aan het begin van de jaren 80 en loopt parallel met de opkomst van de cassettebandjes. Erry wil een dj worden maar ziet er volgens een nachtclubeigenaar niet cool genoeg uit.

Dus begint hij, de jongeling is schoonmaker in een platenzaak, een handeltje in door hem samengestelde tapes. Want: als je van Spandau Ballet houdt, dan houd je ook van Duran Duran. En wie dol is op Joe Cocker zal Zucchero plezant vinden. Klinkt allemaal onwerkelijk, maar Mixed by Erry is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Enrico en zijn twee broers verdienen in de jaren 80 een godsvermogen met het kopiëren van cassettetapes door grote loodsen in te richten met rijen aan cassettespelers. Totdat een rechercheur ze op het spoor komt die in tegenstelling tot de Napolitaanse politiecommissaris de praktijk wél crimineel vindt.

Mixed_by_Erry_n_00_30_45_21

© Netflix

Tja, toch is die mening van die hoge pief begrijpelijk in de context van Napels waar dankzij de georganiseerde misdaad ernstigere criminaliteit plaatsvindt; men heeft wel iets beters te doen dan het oprollen van Enrico's business, zo lijkt de boodschap. Hoewel je je niet aan de indruk kunt onttrekken dat het Napels van filmmaker Sydney Sibilia (Rose Island, 2020) wel erg beduimeld en dus cartoonesk oogt. Bovenal verbeeldt Sibilia de handel van Enrico als een strijd tegen het establishment (de muziekindustrie; de platenlabels). En dat doet hij net iets te simplistisch. Omdat de hoofdpersoon simpelweg een fraudeur is. Een sympathieke fraudeur, maar toch.

Mixed by Erry, vanaf woensdag 31 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!