Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Midsomer Murders S23E01: actueel en ingenieus

  •  
09-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1073 keer bekeken
  •  
Midsomer Murders

© Bentley Productions & All3Media International

De vaste formule van de Britse whodunit blijft leiden tot spannende televisie.

Midsomer Murders gaat mee met de tijd, getuige de openingsaflevering van het 23 e seizoen, die bij vlagen oogt als een mix van Saw (2004) en The Walking Dead (2010-2022). Het verhaal begint met de moord op doomsday prepper Warren Kaine (Aran Bell). Die denkt op een dag dat er raketten zijn afgevuurd op Groot-Brittannië en dat het einde der tijden dreigt. Een alarm gaat af in zijn huis, waarop hij gehaast zijn bunker in vlucht. Daar krijgt hij van een mysterieuze stem (de referentie naar Saw is evident) uit een speaker te horen dat zijn dagen geteld zijn.

In de whisky die hij aan het drinken was treffen politieonderzoekers amfetamine aan; Warren blijkt in de val te zijn gelokt. DCI John Barnaby (Neil Dudgeon) en zijn protegé DS Jamie Winter (Nick Hendrix) worden zoals gewoonlijk ingeschakeld om het mysterie op te lossen. Na een half uur speeltijd lijken ze zover, maar dan schiet de aflevering nog verder uit de bocht. Een andere doomsday prepper, die ook altijd welkom was in Warrens bunker, blijkt een naargeestig verleden te hebben. En andere dorpelingen spelen wisselende rollen in het complot en zijn mogelijkerwijs tot akelige daden in staat. In die zin draait de aflevering, die The Blacktrees Prophecy heet, om hoe mensen die vrezen dat de Apocalyps aanstaande is zich gedragen.

Midsomer Murders S23

© Bentley Productions & All3Media International

Hoewel er ook een paar tussen zitten die niet in die quatsch geloven – zijn zij dan de bad guys? Diegenen die het spelletje maar meespelen? Het bevredigende antwoord daarop komt traditiegetrouw pas in de laatste 15 minuten aan bod. Scenarist Jeff Povey volgt trouw de formule die al zo lang uitstekend werkt; een formule die nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet.

Midsomer Murders S23, vanaf dinsdag 9 april 2024 op BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!