Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Midsomer Murders S21: iconische Britse detective

  •  
05-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Midsomer Murders S21
Ook in het 21e seizoen weet de serie te boeien.
Foto credits: ITV
Midsomer Murders is, sinds de eerste aflevering in 1997, niet meer weg te denken uit het rijtje detectives uit het Verenigd Koninkrijk. De serie is gebaseerd op de boeken van Caroline Graham en speelt zich af in het fictieve Engelse graafschap Midsomer. De pittoreske dorpen zijn het toneel waar elke aflevering ten minste twee moorden gepleegd worden. Hoofdrechercheur John Barnaby, en zijn - elke paar seizoenen wisselende - rechterhand en patholoog hebben de verantwoording de zaken op te lossen.
De serie kreeg in 2011 kritiek, omdat het tot dan toe geen diversiteit liet zien in de afleveringen. Toenmalig producent Brian True-May reageerde hier met racistisch commentaar op en zei dat een deel van de aantrekkelijkheid van de serie de afwezigheid van etnische minderheden was en het met meer diversiteit niet zou werken. True-May trad na zijn schorsing (gelukkig) af.
Sindsdien zijn er steeds meer acteurs met diverse achtergronden in de serie gekomen. Ook in het nieuwste seizoen zien we meer diversiteit en is er zelfs een biseksuele yoga-instructeur. De schrijvers slagen er elk seizoen weer in om met verrassende verhaallijnen te komen, waardoor de serie blijft aanspreken en de kijker geboeid houdt.
Midsomer Murders S21
Ook spelen er vaak bekende acteurs een gastrol. Zo hebben onder anderen Orlando Bloom ( Carnival Row ), Peter Capaldi ( Doctor Who ) en Henry Cavill ( The Witcher ) een personage vertolkt. In dit seizoen vertolken onder anderen Clare Holman (Lewis) en Bronagh Waugh ( The Fall , Derry Girls , Unforgotten ) een rol.
In seizoen 21 zijn er zaken rond een danscompetitie (hiermee speelt de serie subtiel in op de immense Britse populariteit van het programma Strictly Come Dancing), een bijenplantage, een poppenhuisveiling, en een groot sportevenement waaraan rechercheur Jamie Winter (Nick Hendrix) en Sarah Barnaby (Fiona Dolman) meedoen.
Door de nuchterheid van Barnaby en de dorpse setting voelt de detective-serie als escapisme waarin ook subtiel met sociale kwesties wordt gespeeld. Patholoog Fleur Perkins (Anette Badland; Eastenders) zorgt met haar sarcastische en droge opmerkingen voor humor.
Barnaby voelt ook dit seizoen dat hij ouder wordt, maar aan pensioen denkt hij nog lang niet. 'Pensioen? Ik ben in topvorm.' Wat impliceert dat de serie voorlopig met hetzelfde tempo door blijft gaan.
Midsomer Murders S21, vanaf 4 december in zijn geheel op NPO Plus en wekelijks op NPO 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!