Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Merlí: Sapere Aude: filosofie en seks

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
802 keer bekeken
  •  
Merlí: Sapere Aude
Aardig Catalaans drama volgt de beslommeringen van een jonge student filosofie in Barcelona.
Merlí: Sapere Aude (Sapere Aude is Latijn voor ‘durf te weten’) is de spin-off van Merlí. Hoewel dat niet per se belangrijk is om te weten - je hebt deze informatie niet nodig om deze Catalaanse televisieserie te kunnen kijken - is het wel irritant dat uitgerekend het verhaal waaruit deze spin-off is ontstaan niet bij Netflix te zien is. Niettemin draait Merlí om een populaire docent filosofie op een school die tieners aan de hand van de leer van Nietzsche en Schopenhauer begeleidt naar het volwassen leven. In elke aflevering staat een leerling centraal. De makers wijken in Merlí: Sapere Aude af van dit concept; de spin-off draait goeddeels om de kersverse filosofiestudent Pol Rubio (Carlos Cuevos).
Merlí: Sapere Aude
Plaats van handeling is ditmaal de universiteit van Barcelona, waar, en dat is best wel hilarisch, de collegebanken kennelijk (nog) vol zitten met filosofiestudenten. Hoe dan ook is de studie voor Pol het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven en moet hij het stellen zonder zijn mentor uit de eerdere serie. Daar krijgt hij echter een reeks aan nieuwe mentoren voor terug. Mentoren die hem helpen door het leven te laveren, hem meer inzicht geven in zijn seksualiteit, en antwoord geven op vragen als: hoe weet ik waar ik van zou moeten houden?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Merlí: Sapere Aude
Het lijkt er van meet af aan op dat Pol zijn mentor ook achternagaat; dat het hem wel wat lijkt om ooit zelf ook te fungeren als een inspirator voor tieners. Dat geeft Merlí: Sapere Aude extra cachet: het is een soort reclameboodschap voor het belang van filosofieonderwijs en er zullen weinig academici zijn die hier iets op tegen hebben. En filosofie en thema’s als seks en drugs gaan prima samen. Zo opent de aflevering met een partij mannenbillen onder de douche en gaat het niet lang daarna tijdens een hoorcollege over veranderende morele waarden en hoe we dingen anders zijn gaan zien.
Merlí: Sapere Aude S01, vanaf 25 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!