Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Memories of the Alhambra S01E1-02: intrigerend drama

  •  
12-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Memories of the Alhambra
Memories of the Alhambra creëert net een balans tussen augmented reality, drama, en mysterie.
Barcelona, Spanje. Een paniekerig telefoongesprek op een openbare telefoon. De zwetende tiener biedt zijn gesprekspartner de augmented reality-technologie aan die hij heeft ontwikkeld. Voordat hij de verbinding verbreekt schreeuwt hij: ‘Zie ik u in Granada?’
In 2016 ontstond een AR-game rage met de lancering van Pokémon Go. Het was een (mobiele) gametechnologie die mensen makkelijk konden gebruiken. Het Koreaanse drama Memories of the Alhambra maakt gebruik van de gametechnologie in een fantasierijk, romantisch drama.
7791.w1844.0.f2f5c3e
In de opener krijgt Yoo Jin-woo (Hyun Bin) midden in de nacht een verrassend telefoontje. De programmeur Jung Se-ju (Park Chan-yeol) heeft een zeer realistische AR-game ontwikkeld, met middeleeuwse gevechten in Alhambra, het eeuwenoude paleis van Granada. Het spel kan worden gespeeld via slimme contactlenzen, ontwikkeld door het bedrijf van Jin-woo. De CEO pakt meteen het vliegtuig, maar aangekomen bij het krakkemikkige Hostel Bonita is de tiener spoorloos verdwenen. Hier ontmoet hij Jung Hee-ju (Park Shin-hye), eigenaar en tevens de zus van Se-ju. Bij het testen van de game begint de grens tussen de echte wereld en de AR-wereld te vervagen.
7788.w2048.0.babd690
Het verhaal komt ietwat langzaam op gang in de eerste aflevering. In de eerste helft leunen scènes (geslaagd) op komedie rondom het oude, onverzorgde hostel, maar zijn er enkele momenten die een tikkeltje te lang slepen – zie ook de lange shots waar de potentiële geliefden tegenover elkaar staan. Wanneer de game eenmaal wordt geactiveerd, ‘iets dat magischer is dan het Alhambra,’ pakt het tempo op.
7793.w2048.0.a7a9628
De aalgladde Jin-woo is een egocentrische man die weinig respect heeft voor de mensen om hem heen – of het nu gaat om zijn secretaris of de Spaanse bedienden in het restaurant dat hij na sluitingstijd gebruikt voor zijn AR-missie. Jin-woo’s plot is verwrongen met corruptie en hebzucht. Hij komt er al snel achter dat zijn concurrent Cha Hyung-seok (Park Hoon) tevens in Granada is om de game te testen. Dit gegeven zorgt ervoor dat hij alles op alles zet om de deal met Se-ju te sluiten, en de naïeve Hee-ju manipuleert om zijn doel te bereiken.
Regisseur Ahn Gil-ho (Stranger) kiest voor een niet-lineaire vertelling, zodat details en geheimen langzaam worden onthuld. In de eerste afleveringen wordt al snel duidelijk dat het plot van de serie het gaming aspect van het verhaal weergeeft.
7789.w2048.0.b2a1553
Het visuele aspect voegt extra cachet toe aan het verhaal. De grafische weergaven zijn realistisch en vloeien samen met het ‘echte’ beeld - bijvoorbeeld de scène waar midden in een gevecht een Nasridische krijger op een auto springt en de ramen exploderen. De realiteit en de AR-game, digitaal en analoog, en Seoul en Grenada kruisen elkaar voortdurend.
7792.w2048.0.b8bffdf
Wat zijn nu echt de grenzen van de game? Zal de game de speler volledig kunnen vernietigen? Er zijn hints dat Se-ju het zo ingenieus heeft opgebouwd dat hoe meer je de game speelt, hoe meer het zich van de speler en de omgeving kan voeden. De lijnen tussen realiteit en AR zullen nog verder vervagen.
Memories of the Alhambra, vanaf 11 december elke week een nieuwe aflevering op Netflix.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!