Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Medical Police S01: spervuur van melige grappen

  •  
13-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Medical Police
De satire Medical Police werkt volgens de formule van Childrens Hospital: een spervuur aan grappen waarvan een deel wel en een deel niet aankomt.
Als er één dramagenre is dat zich leent voor satire, dan is het wel de ziekenhuisserie met al zijn conventies en clichés. Childrens Hospital begon ooit als een serie webfilmpjes, maar ontpopte zich met afleveringen van elf minuten tot een van de hits van het Amerikaanse tv-netwerk The WB en won zelfs een aantal Primetime Emmy's. De serie liep zeven seizoenen.
Nu is er, vier jaar na het einde van Childrens Hospital, de spin-off Medical Police waarin twee van de hoofdrolspelers uit de illustere voorganger belanden in een internationaal plot rond een dodelijk virus. Het tweetal, dr. Spratt (Erinn Hayes) en dr. Maestro (Rob Huebel), wordt gerekruteerd als spion en voor ze het weten vliegen de twee stuntelende artsen de hele wereld over om een terroristisch netwerk op te rollen. (De keuze voor één doorlopend verhaal is trouwens een groot verschil met de illustere voorganger.)
Medical Police
Met deze doorstart hebben de makers hun mogelijkheden flink uitgebreid, want het tweede genre op het lijstje met satire-favorieten is wel het spionagegenre. De grapdichtheid is hoog: de afleveringen bieden een spervuur aan visuele grappen, woordgrappen, slapstick en intelligente satire.
Medical Police
Niet alle grappen raken overigens doel, en op een schaterlach kon ondergetekende zichzelf zelden betrappen. Maar de chemie tussen komische talenten Hayes en Huebel is aanstekelijk en door het hoge tempo, de leuke cameo's (Jon Hamm! Jason Schwartzman!) en het slimme script blijf je toch tien afleveringen doorkijken naar alle vrolijke onzin. De parodieën op films als Mission: Impossible en series als 24 en Alias zijn herkenbaar en meestal oprecht grappig.
Medical Police
Bovendien kent elke episode minimaal één bovengemiddelde scène die blijft hangen. Henry Winkler steelt de show in de eerste afleveringen als ziekenhuisdirecteur die per se sta-bureaus wil implementeren en de dialoog over het etnisch profileren van moslims (als een man ten onrechte wordt verdacht van terorrisme) is raker dan je zou verwachten voor een serie als deze.
Medical Police S01, vanaf 10 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!