Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

McDonald & Dodds S03E01: gebalanceerd en uiterst vermakelijk

  •  
16-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1333 keer bekeken
  •  
McDonald & Dodds

© Jon Hall / ITV

De dynamiek tussen de serieuze rechercheur McDonald en haar klunzige secondant Dodds leidt opnieuw tot verslavende, ontwapenende televisie.

Foto credit: Jon Hall / ITV

Een mysterieuze jonge vrouw wordt dood aangetroffen in een strandstoel midden in een park in Bath. Ze heeft een glimlach op haar gezicht, maar ze blijkt geen natuurlijke dood te zijn gestorven. Dus worden rechercheur Lauren McDonald (Tala Gouveia) en haar secondant Dodds (Jason Watkins) op de zaak gezet. Hij ziet op de plaats delict al snel dat de vrouw Iers is – getuige een tattoo. Ook blijkt een professor in de linguïstiek (komiek Alan Davies speelt George Gillian) een rol in het verhaal te spelen, evenals zijn moeder (Siân Phillips speelt Agnes), en hun landgoed genaamd Belvedere.

Er zijn namelijk snode types die azen op het landgoed, dat ooit een psychiatrisch ziekenhuis was. Het schijnt namelijk miljoenen euro’s waard te zijn. Agnes ziet al jaren met lede ogen aan hoe ‘aasgieren’ proberen haar zoon - met wie ze in de villa woont - in te palmen, in de hoop op de riante erfenis. De openingsaflevering van het derde seizoen van McDonald & Dodds heeft wat dat betreft alle ingrediënten voor een bijzonder beklijvende whodunit: jaloezie, weelde, klassenproblematiek en een cursus dialecten; Gillian kan namelijk aan de accenten van de andere personages precies horen waar ze vandaan komen en schroomt niet zijn talent telkens te etaleren.

McDonaldDodds

© Jon Hall / ITV

Uit de dialoog die voor de professor is geschreven kan je opmaken dat showrunner Robert Murphy en zijn team ontzaglijk veel plezier beleven aan het bedenken en schrijven van McDonald & Dodds. De onderwerpen zijn steevast serieus, maar veel scènes worden gelardeerd met een goede portie humor. Watkins bedient zich voortdurend van slapstick, zoals wanneer hij zich in de openingsscène baant door een optocht van soldaten. Gouveia acteert serieuzer en zorgt ervoor dat de capriolen van haar collega niet uit de hand lopen. McDonald & Dodds leunt wat dat betreft nog steeds op een goede balans: niet té grappig + niet te serieus = verslavende televisie.

McDonald & Dodds S03, vanaf donderdag 8 juni 2023 in zijn geheel op NPO Plus en vanaf zaterdag 17 juni wekelijks op NPO 2 en NPO Start

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!