Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Marvel’s Hero Project S01E01-02: zoetsappige emo-televisie

  •  
11-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Marvel's Hero Project
Reportageserie over kinderen die vereeuwigd worden als superheld is vooral onnodig escapistisch.
In de reportageserie Marvel’s Hero Project gaat voor een select groepje kinderen – gezegend met een bijzondere gave – een droom in vervulling: ze worden vereeuwigd als superheld in een stripboek. De subtekst lijkt hier: superhelden zijn de goden van deze tijd. Ze worden vereerd door jong en oud. Dus is het worden van een superheld zaligmakend.
In de eerste aflevering zien we hoe Jordan, die zonder linker onderarm werd geboren, toch moeiteloos meedraait in de gang des levens. Waardoor ze een inspiratiebron is voor familie en klasgenoten. Zo is het cheerleaderschap een uitdaging die Jordan zonder blikken of blozen aangaat. De tweede aflevering draait om een jonge activist die zich inzet om kindermishandeling onder de aandacht te brengen. Interviews met familie onderschrijven steevast het lef en de vastberadenheid van de hoofdpersonen. En dramatische piano- en orkestbanden doen de rest – Disney zoekt naarstig naar de traan, want dit is emo-televisie.
Marvel's Hero Project
Afleveringen eindigen telkens met het ‘uitpak’-moment. Een doos met een pontificale Marvelsticker wordt uitgepakt, met daarin een eerste editie van een nieuwe stripboekreeks. Met in de hoofdrol de jonge hoofdpersoon. Er is een nieuwe superheld geboren, zo lijkt te worden gecommuniceerd.
Marvel's Hero Project
Maar Disney is logischerwijs handelaar in sprookjes, en ook Marvel’s Hero Project is er zo een. Want hoe zit het met al die kinderen die vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen of een behulpzame familie in de penarie zitten? De documentairereeks is in dat opzicht vooral een verbloemde versie van The American Dream. Wie goed doet, goed ontmoet. De realiteit is helaas anders. En een greintje realisme had het uiterst zoetsappige Marvel’s Hero Project een stuk oprechter gemaakt.
Marvel's Hero Project S01, vanaf 12 november 2019 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!