Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Martin H. S01E01: een politieagent wordt maffioso

  •  
27-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
787 keer bekeken
  •  
Martin H.
Na Mijn vader de hasjkoning presenteert Videoland opnieuw intrigerende true crime.
Foto credit: Vico Olling / Videoland
Een dolende ziel in een wereld vol verleidingen. Het drieluik Martin H. , over de beroepscrimineel die onder meer drugsbaas Klaas Bruinsma vermoordde, is in de kern een klassiek verhaal. Over een man die gaandeweg corrumpeert. Met als toneel de Amsterdamse Wallen. Daar komt Martin Hoogland in de jaren 70 te werken als politieagent. Veel Amsterdamse politieagenten waren in die tijd omkoopbaar. Corruptie diende zich aan in vele gradaties. Zo vertelt een oud-collega van Hoogland hoe een agent zich buiten dienst omkleedde in zijn uniform, om op die manier gratis Chinees te scoren in de straat - kennelijk werden geüniformeerde agenten op die wijze beloond.
Dat is echter nog een tamelijk onschuldige passage. Hoogland mengt zich uiteindelijk in het criminele circuit en raakt bevriend met maffiosi. Overigens houdt hij er als agent ook een onorthodoxe werkwijze op na: zo illustreert een Amsterdammer hoe Hoogland destijds de bougiekabel uit zijn motor trok nadat hij te hard reed, in plaats van simpelweg een bon uit te schrijven. Martin H. grossiert in dat soort smeuïge anekdotes, die weerklinken onder kleurrijke archiefbeelden uit die tijd. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Vico Olling, die ook meewerkte aan de drie afleveringen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Olling heeft zo een beetje iedereen die nog leeft te spreken gekregen. Die nauwgezetheid is te zien in Martin H. : een portret dat net als het recent eveneens bij Videoland verschenen Mijn vader de hasjkoning memoreert aan maffia-titels als Goodfellas en The Sopranos. Zo gek zijn die parallellen overigens niet: misdaad is overal, evenals de mannen van het snelle geld.
Martin H. S01, vanaf 27 december 2022 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!