Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Margrete: Queen of the North: schilderachtig kostuumdrama

  •  
24-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
Margrete: Queen of the North
De Deense actrice Trine Dyrholm speelt een koningin die in de vijftiende eeuw voor een hels dilemma staat.
Foto credits: Dusan Martincek
De warme banden tussen Denemarken, Zweden en Noorwegen zijn deels te danken aan de inzet van koningin Margaretha aan het begin van de vijftiende eeuw. Zij zwaaide decennialang namens Erik VII van Denemarken, haar adoptiezoon, de scepter over de drie Scandinavische landen. En zorgde ervoor dat deze eenheid ertoe leidde dat buitenlandse invasielegers konden worden gestopt. Dat is in zekere zin waar Margrete: Queen of the North ( Margrete den Første ) om draait: hoe de Duitse Orde vanuit Pruisen in 1402 probeert te tornen aan Margaretha’s (een krachtige rol van Trine Dyrholm) macht door een bedrieger naar Zweden te sturen die veinst dat hij Margaretha’s dood gewaande zoon is.
Als deze Oluf (Jakob Oftebro), die naar eigen zeggen 15 jaar vastzat in Pruisen, in ere wordt hersteld en de rechtmatige koning zal worden, dan levert dat nogal wat problemen op. Sowieso geloven Zweedse en Deense hoge piefen niet dat de mysterieuze man Oluf is en dreigen ze uit het koninkrijk te stappen. De onenigheid die de Duitsers zaaien sorteert dus al snel een effect en Margaretha moet een knoop doorhakken. Is Oluf haar zoon of gelooft ze hem niet? Filmmaker Charlotte Sieling dramatiseert en romantiseert de Scandinavische geschiedenis overduidelijk in Margrete: Queen of the North.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Margrete: Queen of the North
Omdat het onwaarschijnlijk is dat deze passage er zo zou hebben uitgezien. Maar het werkt wel: Margaretha moet kiezen tussen haar ogenschijnlijke kind en tussen de landen die ze dient. De film, die op tv wordt uitgezonden als driedelige miniserie, draait in dat opzicht om grote en kleine offers. En om achterkamertjespolitiek en gekonkel. Sielings geesteskind is in dat opzicht, omdat het veelal aan actie ontbreekt, mooi complementair aan alle middeleeuwse dramaseries over vechtende Vikings en ridders die de laatste jaren verschenen. Doordat de nadruk ligt op conversaties en diplomatieke betrekkingen ontstaat er meer ruimte voor het acteursensemble. Met als resultaat een schilderachtig kostuumdrama over intriges.
Margrete: Queen of the North, vanaf 25 december 2022 dagelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!