Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

MADtv: wispelturige satire na zes jaar terug

26-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mad
Jarenlang verloor MADtv de strijd om de kijker van Saturday Night Live. Hoe zinvol is een comeback?
 
Sketchshow MADtv werd uitgezonden van 1995 tot 2009. De komedieserie bleef altijd het kleine broertje van Saturday Night Live ( SNL ). Terwijl MADtv de bescheiden carrières van komieken als Nicole Sullivan ( The King of Queens ) en Keegan-Michael Key ( Key and Peele ) lanceerde, brengt SNL al jarenlang een stortvloed aan beroemdheden voort: van Eddie Murphy tot Jimmy Fallon.
Indertijd waren vooral de televisie- en filmparodieën populair. Zo imiteert Debra Wilson Oprah Winfrey. In deze sketch wordt de talkshowpresentatrice op verzoek gefilmd met een speciale afslankende camera, zodat ze voortdurend kan blijven schransen.
Ook Televisieserie The Sopranos ontsprong de dans niet. Het gangsterdrama verhuist in een geestige persiflage zogenaamd naar de hevig gecensureerde Amerikaanse publieke omroep.
MADtv maakte daarnaast reclames belachelijk. Zo wordt in een sketch gesuggereerd dat de iPad kan worden gebruikt als maandverband waarmee je duizendmaal je menstruatie kan downloaden.
Ondanks deze hoogtepunten werd MADtv keer op keer een gebrek aan signatuur verweten. Het enige pluspunt was de diversiteit van de cast – vooral ten opzichte van het overwegend blanke SNL. Waarom dan nu een comeback? Afgelopen januari trok een reünie slechts 1,4 miljoen kijkers. De acht zomerafleveringen hoeven in ieder geval níet te concurreren met SNL. En de markt lijkt rijp voor sketchkomedie: SNL is sinds het vertrek van talenten als Bill Hader en Kristen Wiig al enige tijd niet zo onderhoudend meer.
MADtv S16, vanaf 26 juli op the CW.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!