Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Luna Nera S01: middelmatig magisch drama

  •  
03-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
Luna Nera Poster
Het Italiaanse drama creëert geen magie met een rommelig verhaal rondom liefde, bovennatuurlijke krachten, en wetenschap.
Een afnemende maan. In het midden van het bos citeert een witharige heks een Latijnse bezwering over een dood hert. In haar handen houdt ze het kloppende hart vast van het levenloze wezen dat voor haar ligt. Het is een voorteken dat er iets onheilspellends gaat gebeuren.
In de 17e-eeuw houdt men nog vast aan bijgeloof en de kracht van hekserij, maar  tegelijkertijd zoeken velen toevlucht in de wetenschap, rede en logica. De jonge Pietro (Giorgio Belli) gaat naar een medische school en leert om zijn ogen en verstand te vertrouwen. Wetenschap kan immers alle mysterieuze gebeurtenissen verklaren. Zijn vergaarde kennis druist tegen het geloof van de familie in, zijn vader is namelijk de leider van de Benandanti ofwel de lokale heksenjagers. Intussen komt de jonge vroedvrouw Ade (Nina Fotaras) in het nauw wanneer een baby van een welgesteld gezin doodgeboren wordt en ze van hekserij wordt beschuldigd. Pietro en Ade worstelen met de strijd van hun hart en de verwezelijking van hun eigen levenspad.
Een profetie, ontluikende magische krachten, verboden romantiek en de opkomst van de wetenschap. De korte dramaserie bevat relatief unieke perspectieven in het 17-eeuwse Italië en mondige vrouwelijke personages die vechten tegen het opgedrongen keurslijf van de maatschappij, maar het is niet genoeg om de kijker aan zich te binden. Wat er schort?
Hoewel de eerste aflevering veelbelovend is, worstelen makers Francesca Manieri, Laura Paolucci en Tiziana Triana, om de voortdurende strijd van de wetenschap met de religie en het historisch seksisme jegens vrouwen in het plot te verweven. De rommelige warboel van personages en subplots haalt de vaart uit het verhaal – zie ook een merkbaar gebrek aan chemie tussen Pietro en Ade. Het merendeel van de cast doet zijn uiterste best om de fictie gemengd met historische feiten te verkopen, maar het beklijft niet volledig, waardoor het drama inert overkomt.
Voor alle magische elementen en hints die wijzen op diepere onderliggende thema’s blijft het algehele effect magieloos, en raak je niet in de ban van een gedoemd liefdesverhaal - al zijn er enkele hints hoeveel beter de serie zou kunnen zijn.
Luna Nera S01, vanaf 31 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!