Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Love & Death S01E01: showrunner uit vorm

  •  
27-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
elizabeth-olsen_0

Op waargebeurd verhaal gebaseerde serie van David E. Kelley (Big Little Lies) over een moordende huisvrouw in Texas moet het vooral hebben van goed acteerwerk (Elizabeth Olsen en Jesse Plemons). 

Foto credits: Jake Giles Netter / HBO Max

‘Heb jij toevallig interesse in een affaire?’ De Texaanse huisvrouw Candy Montgomery (Elizabeth Olsen) windt er geen doekjes om wanneer ze familievriend Allan Gore (Jesse Plemons) dit opmerkelijke verzoek doet. Montgomery en Gore zijn allebei getrouwd, maar zijn op zoek naar avontuur in hun ingedutte levens in het onbeduidende dorpje Wylie. Bovendien preekt de dominee vanaf de kansel dat ‘een echtscheiding normaal is’. Love & Death speelt zich af aan het einde van de jaren 70 en de tijden zijn onmiskenbaar veranderd: dat heeft Montgomery, die zich normaal aan alle regeltjes houdt, maar al te goed door.

Tijdens een volleybaltoernooi speelt ze met Gore in een team terwijl de echtgenoten van de twee toekijken vanaf de tribune. Later biecht Montgomery aan een vriendin op dat Gore ‘rook naar seks’. Wie Candy (te zien bij Disney+) gezien heeft weet dat de rest zich wel laat raden. Candy en Love & Death zijn namelijk allebei gebaseerd op de bizarre en dus toch waargebeurde levensloop van Montgomery die in 1980 de vrouw van Gore vermoordde met een bijl. En vervolgens werd vrijgesproken. Ook dat is trouwens bizar: dat er bij twee verschillende streamingdiensten nu twee verschillende dramatiseringen te zien zijn van deze roemruchte Texaanse gebeurtenis.

elizabeth-olsen-jesse-plemons

De vraag rijst natuurlijk direct: welke is beter? Jessica Biel speelt in Candy Montgomery en komt ietsjes minder naïef over dan Olsen in Love & Death. Vergelijken is niettemin problematisch. Showrunner David E. Kelley (Big Little Lies, 2017) kiest in Love & Death voor een iets andere insteek dan in Candy te zien is. In de laatstgenoemde serie wordt meer geschakeld tussen de moord en de opmaat ernaartoe; Love & Death heeft een meer lineair karakter. Buiten kijf staat dat kijkers die Candy al hebben gezien deze nieuwe reeks kunnen overslaan. Zo broodnodig voelt Love & Death ook weer niet.

103 - Elizabeth Olsen, Patrick Fugit, Lily Rabe, Jesse Plemons

Ja, het acteerwerk is goed en Olsen en Plemons vormen een eigenaardige tandem. Maar Love & Death oogt ook heel erg als een cursusje Texaan spelen, inclusief het bij vlagen onuitstaanbaar binnensmondse accent van Olsen. En misschien heeft Kelley gewoon pech, omdat de makers van Candy hem voor waren. De scenarist is sowieso sinds Big Little Lies niet erg in vorm, zie Big Shot (2021-2022) en Anatomy of a Scandal (2022). Misschien moet hij, Kelley schrijft en produceert aan de lopende band, in het vervolg eens zijn kostbare tijd wijden aan één project.

Love & Death, vanaf donderdag 27 april 2023 wekelijks bij HBO Max, dat aftrapt met de eerste drie afleveringen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!