Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Lost Luggage S01E01: devoot drama over stille slachtoffers

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Lost Luggage
De aanslagen in maart 2016 op luchthaven Zaventem vormen het uitgangspunt van dit devote, maar ook wat topzware Vlaamse drama.
Foto credits: VRT / Jo Voets
Met de eerste titelkaart wordt de toon wel enigszins gezet: 'Opgedragen aan alle slachtoffers van terreur.' De lat van de makers van Lost Luggage ligt hoog, zoveel is duidelijk. En de zwaarte van het onderwerp voert ook de boventoon in de eerste aflevering van de reeks. Tijdens de openingsscène zien we de minuten wegtikken voordat op 22 maart Syriëstrijders met twee bommen 32 dodelijke slachtoffers maken. Ruim driehonderd passagiers raakten gewond.
Rechercheur Samira Laroussa (Lara Chedraoui, de zangeres van rockgroep Intergalactic Lovers) krijgt als opdracht de honderden stuks bagage die resteerden na het bloedbad in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Kleine, schijnbaar futiele objecten blijken door de nieuwe context opeens van grote emotionele betekenis te zijn.
Lost Luggage
In de eerste aflevering staat een Belgische man centraal die met zijn familie brak omdat zijn racistische oude vader zijn keus voor een Congolese vrouw niet accepteerde. 'De moslims nemen ook alles over, nu ook al de politie', mompelt de nukkige grijsaard als Samira hem en zijn vrouw het fotoalbum van zijn zoon terugbrengt.
Lost Luggage
Niet alleen de nabestaanden zelf hebben het zwaar in de weken na de aanslagen. Ook het korps zelf loopt op z'n tandvlees. De stress eist al in de eerste aflevering een hoge tol van Samira en de impact van de aanslagen op haar commissaris lijkt ook groter te zijn dan hij in eerste instantie durft toe geven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Lost Luggage
Lost Luggage is vakkundig gemaakt en blaakt van de goede bedoelingen. Het pleidooi voor solidariteit, hoop en liefde in deze intens gepolariseerde wereld voelt zeker in deze donkere weken urgent genoeg. Maar tegelijkertijd stijgt de serie in de eerste aflevering nog niet boven zichzelf uit. De verloren bagage uit de titel is een prima kapstok om de persoonlijke verhalen van alle slachtoffers aan op te hangen. Maar ook voelt de opzet (nog) wel wat kunstmatig aan en had het verhaal, ondanks het gruwelijke en verstrekkende onderwerp, iets meer lucht kunnen gebruiken.
Lost Luggage, vanaf 20 maart 2022 elke zondagavond om 20.30 uur op Eén
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!