Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Los Tigres del Norte en la Prisión de Folsom: vermakelijke muziekdocumentaire

  •  
16-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Los Tigres del Norte en la Prisión de Folsom
Een boeiende concertfilm met een maatschappelijk getint randje.
‘De eenzaamheid en de dagelijkse gedachten breken je’, aldus een gevangene over het wel en wee in de Folsom-gevangenis. Muziek is in ieder geval één van de dingen die de dagelijkse sleur doorbreekt. De populaire Mexicaanse band Los Tigres del Norte reist af naar Californië om met een speciaal optreden positiviteit te brengen naar de donkere gevangenis van Folsom.
In 1968 gaf countryzanger Johnny Cash zijn legendarische concert in de Folsom-gevangenis. De bandleden van Los Tigres del Norte zijn zowel spiritueel als muzikaal door Cash geïnspireerd (de band is in hetzelfde jaar opgericht dat het memorabele concert plaatsvond) en willen via hun muziek ‘de vechters, de uitgeslotenen en de mensen zonder stem’ een hart onder de riem steken. Het is dezelfde locatie, maar niet hetzelfde publiek; nu komt meer dan 43 procent van de inzittenden uit de Latijns-Amerikaanse gemeenschap. De bandleden zelf zijn de immigrantenzonen van Mexicaanse boeren die zich vestigden in Amerika. De populaire band verkocht wereldwijd meer dan 40 miljoen albums, met verscheidene nummer één hits waarvoor ze Grammy- en Latin Grammy-prijzen wonnen.
De documentaire is verdeeld in twee aktes. Eerst een concert voor de mannelijke gevangenen en vervolgens een apart concert in de vrouwelijke gevangenis. Regisseur Tom Donahue (This Changes Everything) onderstreept dat gevangenissen een opbergdoos zijn voor mensen die naar de rand van de samenleving zijn afgedreven, en grotendeels vergeten zijn door de buitenwereld.
Qua structuur is Los Tigres del Norte en la Prisión de Folsom geen originele documentaire. Het combineert concertbeelden met voice-overs van de bandleden en interviews met de gevangenen, wat het geheel wel een emotionele textuur geeft. Het optreden van Los Tigres del Norte vormt wel een mooi contrast met de achtergrondverhalen in de gevangenis.
Los Tigres del Norte en la Prisión de Folsom toont de viering van de inzittenden in de Folsom-gevangenis, maar staat ook stil bij de huidige Amerikaanse samenleving waarin mensen met een bepaalde etniciteit of huidskleur worden gemarginaliseerd, met of zonder tralies. Hoewel het een onderhoudende muziekdocumentaire is, zullen nu juist de warme klanken van Los Tigres del Norte de kijkervaring maken of breken.
Los Tigres del Norte en la Prisión de Folsom, vanaf 13 september 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!