de Lagarde

Live to 100: Secrets of the Blue Zones S01E01: de uitgekauwde geheimen van oud worden

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2751 keer bekeken
  •  
BlueZones

© Netflix

Schrijver en avonturier Dan Buettner laat in weinig inspirerende reportagereeks zien waarom de levensverwachting op plekken als Okinawa, Sardinië en Singapore ongekend hoog is. 

Wat hebben Okinawa, Sardinië en Singapore gemeen? Het zijn plekken waar mensen oud worden. Schrijver Dan Buettner onderzoekt in Live to 100: Secrets of the Blue Zones waar dat precies aan ligt. Is het voeding? Is het gemeenschapszin? De serie begint met een disclaimer dat Buettners bevindingen niet per se correleren met wetenschappelijk onderzoek. Kortom: hij geeft geen medisch advies. Dat maakt ook niet uit: elke kijker die enigszins is ingevoerd in deze gebieden, die de schrijver ‘blauwe zones’ noemt, zal wel kunnen raden waarom het leven daar zo aangenaam oogt. Dat heeft inderdaad te maken met voeding en gemeenschapszin.

Buettner pretendeert met zijn decennialange onderzoek een onwerkelijke ontdekking te hebben gedaan. Maar het is al lang bekend dat bepaalde levensstijlen uit bijvoorbeeld de Mediterraan leiden tot een langere levensverwachting. Een levensstijl is áltijd een combinatie van parameters, die zich ook moeilijk laat meten. Niettemin doet Buettner in de eerste aflevering een poging: op Okinawa laat hij zien hoe de mensen op het platteland veel zoete aardappel eten; een bron van goede voedingsstoffen. Ook onderhoudt men daar hun eigen tuin en bewegen ouderen veel meer. Een goed bord eten bevat daar, zo toont Buettner aan, veel minder calorieën dan in de Verenigde Staten.

BlueZones2

© Netflix

Vetzucht is in die zin non-existent. Erg verrassend zijn deze observaties niet. En ook de reportages an sich, waarin Buettner verwonderd in gesprek gaat met negentigplussers, spreken weinig tot de verbeelding. Misschien wel omdat het meer gaat om het verhaal dat hij wil vertellen, dan over de mensen die hij als voorbeeld aanhaalt. Ook mist een diepere verklaring: waarom kunnen die mensen op die plekken zo leven? Ligt dat aan politiek? Economische omstandigheden? Het lijkt er vooralsnog op dat Buettner die secundaire zaken links laat liggen.

Live to 100: Secrets of the Blue Zone S01, vanaf woensdag 30 augustus in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!