Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Liar S01E01-03: ambigu kat-en-muisspel

  •  
26-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
769 keer bekeken
  •  
Liar
Downton Abbeys Joanne Froggatt keert terug op tv met de zesdelige serie Liar, waarin de waarheid te snel verklapt wordt en ongeloofwaardige plottwisten afleiden.
De zesdelige crimeserie Liar begint veelbelovend met een prachtig van bovenaf gefilmd shot: lerares Laura (Joanne Froggatt, Downton Abbey ) kanoot midden in een blauw en groen geometrisch mozaïek van land en water. Het doet denken aan een van de vele scenische Britse crimeseries, wier langzaam ontrafelende mysteries je in de serie trekken.
In plaats van moord is er hier echter sprake van seksueel misbruik. Na een date met de charmante weduwnaar en chirurg Andrew (Ioan Gruffudd), kan Laura zich de volgende morgen niets meer herinneren. Ze is ervan overtuigd dat Andrew haar gedrogeerd en verkracht heeft – iets wat hij glashard ontkent. Laura zet alles op alles om de verkrachting te bewijzen, maar haar emotionele onstabiliteit en haar misbruikverleden maken haar verhaal wat minder waarschijnlijk. En hoewel Andrew aannemelijk blijft volhouden dat Laura alles verzint, heeft de zelfmoord van zijn vrouw een verdacht staartje.
Het is aan de kijker om te beslissen wie de waarheid spreekt. Door flashbacks wordt beetje bij beetje een reconstructie van de bewuste avond gegeven, waardoor je steeds weer op een ander been wordt gezet. De serie doet daardoor denken aan The Affair , waarin een buitenechtelijke affaire vanuit twee perspectieven wordt belicht. De spanning verdwijnt echter wanneer in de derde episode al blijkt wie er liegt, waardoor de ambiguïteit compleet verdwijnt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Liar wordt vanaf dat moment een psychothriller, waarin makers Harry en Jack Williams ( The Missing ) de spanning proberen te behouden met schokkende plottwisten. Deze zijn echter noch geloofwaardig noch relevant. Zo heeft de post van Laura op Andrews Facebook, die toch meer dan tienduizend keer gedeeld wordt, geen consequenties. Daarnaast worden de gevoelens van de hoofdpersonages niet uitgediept; er is slechts sprake van een kat-en-muisspel waarin ieder zijn eigen gelijk wil bewijzen.
Dat is jammer, want deze serie had zoveel méér kunnen doen. De rol van sociale media in zo’n conflict wordt onvoldoende behandeld. De moeite die een slachtoffer heeft met het bewijzen van een verkrachting, en het effect van zo’n beschuldiging op een onschuldige man hadden beter gebruikt kunnen worden om de machteloosheid aan beide kanten uit te drukken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!