Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Lewis S04E01: whodunit in teken van klassenstrijd

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Lewis S04
Op een weelderig landgoed stuiten Lewis en zijn secondant Hathaway op omhooggevallen aristocraten, in onderhoudende aflevering.
Foto credit: ITV
Er gebeuren merkwaardige dingen op het landgoed Crevecoeur Hall. Zo wordt in een tourbus die de buitenplaats bezocht het stoffelijk overschot van een arts gevonden. Kortom, de normale stervelingen Robert Lewis (Kevin Whately) en James Hathaway (Laurence Fox) begeven zich een aflevering lang onder de nobiliteit. Dat levert voor deze detectives van eenvoudige komaf de nodige problemen op: de bewoners van het landgoed, waaronder patriarch Augustus Mortmaigne (Richard Johnson), gedragen zich buitengewoon arrogant. Aanvankelijk tolereren Lewis en zijn secondant dit gedrag. Immers: de zaak gaat voor. Maar tegen het einde van de episode rekenen de twee vrolijk af met de hautaine snobs.
Saillant aan de plot is dat Hathaways vader ooit werkzaam was op Crevecoeur Hall. De rechercheur kent het terrein én de familie. Sterker nog: vroeger had hij een oogje op Scarlett Mortmaigne (Camilla Arfwedson), een verliefdheid die nooit is verdwenen. Lewis constateert dat Hathaway zijn werk daardoor niet objectief kan doen, verblind door de liefde. Overigens staat de aflevering eveneens in het teken van de romance tussen de hoofdpersoon en patholoog Laura Hobson (Clare Holman), die maar niet tot bloei komt. Tja, dat krijg je, als twee workaholics misschien nog wel meer van hun werk dan van hun privéleven houden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Maar terug naar de klassenstrijd. Op een gegeven moment zegt een van de welvarende personages tegen Lewis iets in de trant van: ‘Hou je minachtende lagemiddenklasselach maar voor jezelf.’ De detective negeert de belediging. Als Augustus Mortmaigne Hathaway echter ineens begint te commanderen, dan pareert de diender met de heerlijke sneer: "Ik ben je dienaar niet.’ Is dit de verbeelding van een diep gekoesterde wens van veel Britten? Om de omhooggevallen patriciërs eens in hun hemd te zetten? Geen idee. Buiten kijf staat dat het wél een geestige premisse is voor een whodunit van 90 minuten.
Lewis S04, vanaf 3 februari 2023 op Eén
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!