Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Law & Order: Organized Crime S03E01: trefzekere seizoensopener

  •  
02-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
law-order-organized-crime_IBJWMk

© NBC / Universal

Aan het begin van het derde seizoen is te zien hoe de makers van gevierd misdaaddrama zware onderwerpen niet schuwen en toch een zekere luchtigheid weten te behouden.

Het derde seizoen van Law & Order: Organized Crime begint met een mokerslag van een scène die zich afspeelt tijdens het bloedbad in het Oekraïense Boetsja in 2022. Terwijl Russen het dorp bestormen en wild om zich heen schieten veinst een 15-jarig meisje dood te zijn. De tiener duikt enige tijd later op in New York. Als NYPD-rechercheur Frank Cosgrove (Jeffrey Donovan) met zijn dochter luncht, vliegt de Oekraïense met een bebloed gezicht voorbij. Cosgrove zet de achtervolging in en probeert haar te helpen, maar een onbekende crimineel weet het meisje te vermoorden.

law-order-organized-crime_TAJS0y

© NBC / Universal

Die episode blijkt iets te maken te hebben met een Russische maffioso (een rol van Beau Knapp), ontdekt Cosgrove al snel. En laat uitgerekend niemand minder dan Elliot Stabler (Christopher Meloni) al op die zaak zitten. Natúúrlijk wedijveren de twee macho’s met elkaar. Cosgrove wil dat Stabler hem helpt; Stabler wil dat Cosgrove zich niet met hem bemoeit. Maar de moord moet worden opgelost. Dus krijgen de mannen hulp van kapitein Olivia Benson (Mariska Hargitay) en geeft ook rechercheur Amanda Rollins (Kelli Giddish) kort acte de présence.

law-order-organized-crime_W5znxF

© NBC / Universal

Het is knap hoeveel thema’s de makers in een aflevering weten te stoppen. Zo raakt de seizoensopener onder meer aan schietpartijen op Amerikaanse scholen (daar begint de dochter van Cosgrove over), de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Verenigde Staten en de grootschalige mensenhandel in New York. Zware kost dus, die door Stabler en consorten met elan wordt opgediend. Knap aan Law & Order: Organized Crime is dat veel scènes, ondanks de zwaarmoedige onderwerpen, toch luchtig aanvoelen; zonder dat de serie verwordt tot een banale aangelegenheid.

Law & Order: Organized Crime S03, vanaf woensdag 3 april 2024 wekelijks een dubbele aflevering bij Star Channel

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!