Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Law & Order: Special Victims Unit S22E01: goed voorbeeld van didactische televisie

  •  
03-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
Law & Order: Special Victims Unit
Kapitein Benson (Mariska Hargitay) wordt gewezen op haar racistische vooroordelen in sterke seizoensopener.
Foto credits: NBC / Universal
De eerste aflevering van het 22 e seizoen van Law & Order: Special Victims Unit is geïnspireerd door het zogeheten ‘Central Park birdwatching incident’, waarbij in 2020 een zwarte vogelkenner een witte vrouw erop wees dat haar hond los rondliep in het gedeelte dat The Ramble wordt genoemd. En dat mag dus niet. Maar in plaats van zich te houden aan de regels en haar hond aan te lijnen, begon de vrouw de man te filmen en te beweren dat hij haar molesteerde. Een soortgelijk tafereel is in de openingsaflevering te zien wanneer een zwarte man na aantijgingen van een witte ‘Karen’ onterecht wordt gearresteerd voor de verkrachting van een Filipijns-Amerikaanse man.
De aflevering toont een racistische reflex van de NYPD: als een zwarte man zich nabij de plaats delict begeeft, dan moet hij het wel hebben gedaan. En hoewel kapitein Olivia Benson (Mariska Hargitay) niet degene is die de arrestatie verricht, voelt ze zich medeverantwoordelijk voor het systemisch racisme binnen het New Yorkse politiekorps, nadat ze op haar defaitistische gedrag wordt aangesproken. Benson liet namelijk ter plaatse de zwarte man wel en de witte man niet natrekken. Dat deze aflevering uitmondde in een hoop commotie is geen verrassing. Maar Law & Order: Special Victims Unit werd ook al jaren beticht te pro-politie te zijn. Het was tijd voor een frisse wind.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Law & Order: Special Victims Unit
Centraal in de aflevering staat de ommekeer die Benson ondergaat, nadat bekend wordt dat de onterecht gearresteerde man van plan is een rechtszaak te beginnen tegen de politie. Ze realiseert zich ineens dat zij, als exponent van de NYPD, moet veranderen. En dat haar ‘bias’, haar vooroordelen, een grotere rol in haar werk speelt dan ze had kunnen vermoeden. Kortom, Law & Order: Special Victims Unit kiest ditmaal voor een didactische invalshoek. Met een politieagent van kleur (Ice-T als Fin Tutuola) die het racisme ook al jaren met lede ogen aanziet, maar ditmaal zijn hoop vestigt op betere tijden.
Law & Order: Special Victims Unit S22, vanaf 4 januari 2023 op Net5
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!