Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Koeriers S01E01-02: talentvolle acteurs debuteren in grappige webonly serie

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Koeriers
Een koerier probeert de pizzeria van zijn baas te redden door meer koeriers aan te nemen.
Foto credit: KRO-NCRV
Koeriers is een online dramaserie met een flinke dosis humor. Het is kort, maar krachtig én grappig. In een speelduur van ongeveer vijftien minuten weten schrijver Manju Reijmer (De Slet van 6vwo) en regisseur Safí Graauw (die hiermee zijn fictiedebuut maakt) de kijker mee te nemen in de wereld van koeriers en een pizzeria die failliet dreigt te gaan. De cast bestaat voor het grootste gedeelte uit talentvolle debuterende acteurs die hun personages met zichtbaar plezier tot leven brengen. En dat is een traktatie om naar te kijken.
Winston (Daniël Kolf) is samen met Jeffrey (Xavier Molijn) koerier bij Sadik Pizza Palace. Maar: de zaak draait verlies en de lieve eigenaar Onur (Ergun Şimşek) is genoodzaakt een van hen te ontslaan – ook al werken ze niet onder een contract. Winston heeft business management gestudeerd en heeft wel ideeën over hoe hij de zaak kan redden. En daarmee natuurlijk ook zijn baan. Zijn idee om de klanten iets extra’s te verkopen – van augurken tot stoelen – tijdens de bezorging werkt en de nieuwe bestellingen rollen het bonnenapparaat uit.
'Om geld te verdienen, moet je geld uitgeven. Dat is tekstboek zakendoen’, zegt hij tegen Onur voordat de sollicitatieronde voor nieuwe koeriers begint. En zo wordt het team van de twee vrienden en de zachtaardige eigenaar versterkt door Samanie (Vonneke Bonneke), Sandra (Chrisje Comvalius), Mitta (Marcelinio Hartmann) en Chanel (Jorabelle Lukoki).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De serie weet ook op slimme en subtiele, maar ook scherpe wijze kritiek te geven op de vele microagressies waarmee mensen van kleur te maken (kunnen) krijgen. Zo slaat Winston bijvoorbeeld een baan - waar hij voor werd uitgenodigd onder een wit-klinkende naam - af aan de telefoon met zijn ‘white people’s voice’, wordt Jeffrey gevraagd of hij niet ook iets anders (drugs) verkoopt dan alleen pizza, en wordt het probleem van hyperseksualisering van zwarte lichamen allesbehalve onschuldig in beeld gebracht.
Koeriers is de eerste serie van een Nederlandse publieke omroep waarin de hoofdpersonages (Nederlandse) mensen van kleur zijn. Dat is op zichzelf bijzonder en noemenswaardig, maar dat zou natuurlijk niet moeten. Chrisje Comvalius zegt in de behind the scenes dat zij het in de 54 jaar dat zij actrice is het nog nooit zo druk heeft gehad. En dat illustreert precies dat er te weinig diversiteit in Nederlandse (televisie- en fictie-)producties zit. Maar: dit is een stap in de goede richting en zal zeker een jonger en misschien nieuw publiek trekken voor de KRO-NCRV.
Koeriers S01, vanaf 6 september 2021 wekelijks op YouTube en npo3.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!