de Lagarde

King the Land S01E01: Bijna pathetisch melodrama

  •  
18-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1406 keer bekeken
  •  
King the Land4

© jtbc, npioent/ Netflix

Een ‘simpele’ vrouw en een rijke kwezel zijn de nieuwe medewerkers van een luxehotel in gemankeerd Zuid-Koreaans drama. 

Het is altijd de droom geweest van Cheon Sa-Rang (Im Yoon-ah), die uit een eenvoudig gezin afkomstig is, om voor The King Group te werken, een bedrijf dat luxe hotels in Zuid-Korea exploiteert. In de openingsscène van King the Land is te zien hoe ze ten overstaan van een officiële commissie solliciteert. Er is veel animo voor een stageplek bij de hotelketen. Wie daar in dienst treedt, kan een bestendige carrière maken. Onverwacht wordt Cheon aangenomen. Goo Won (Lee Jun-ho) wordt haar directe collega. Het sollicitatieproces ging voor hem iets eenvoudiger: zijn zus Goo Hwa-ran (Kim Seon-young) zat in de sollicitatiecommissie en zijn vader is de bestuursvoorzitter.

De boodschap ligt er in King the Land dik bovenop. Het Zuid-Koreaanse drama draait om nepotisme en de klassenstrijd. Op zich is dat geen verrassing, vrijwel alle Zuid-Koreaanse dramaseries zijn doorspekt met deze thematiek. Het nadeel hiervan is echter dat het leeuwendeel van deze titels een uitgewoonde formule volgt. Zo laat het zich wel raden dat er uiteindelijk iets opbloeit tussen Cheon en Goo. De rijkaard zal wellicht ietsjes ontdooien; misschien wel iets leren van zijn ‘simpele’ geliefde. Zoiets. Tegelijkertijd is Goo verwikkeld in een strijd met zijn zus. Zij wil voorkomen dat hij straks de touwtjes in handen krijgt.

King the Land1

© jtbc, npioent/ Netflix

Dat is een ander pregnant thema in Zuid-Koreaanse series: de prestatiestrijd, die bijzonder beklemmend kan zijn. Showrunner Cheong Sun-il giet dit alles in een format dat je melodrama zou kunnen noemen. Tragiek en humor wisselen elkaar af. Het is alleen jammer dat alles zo opzichtig wordt gebracht. Zo onderschrijven flauwe, cartooneske geluidseffecten telkens dat een moment uit een scène grappig is bedoeld. Het is bijna pathetisch hoezeer Cheong en zijn collega’s smachten naar bepaalde emoties van de kijker.

King the Land

© jtbc, npioent/ Netflix

King the Land S01, vanaf 17 juni elke week (op zaterdag en zondag) twee nieuwe afleveringen bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!