Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Killer Book Club: matige slasher; sfeervolle beelden

  •  
25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
KillerBookClub

© Netflix

Een moordenaar blijkt een van de leden te zijn van een horrrorboekenclub voor tieners met schrijfaspiraties. 

De meeste slasherfilms zijn ondermaats. En de meeste slasherfans weten dat en accepteren dat. Dat is wel een opmerkelijk iets: met een verhaal over een moordenaar kan er niet zoveel misgaan toch? Maar zo simpel is dat niet. Ja, de premissen van slasherfilms zijn vaak overzichtelijk en simpel. Dat blijkt juist vaak een valkuil. Het is moeilijk om een nieuwe wending te geven aan de canon. Al snel wordt je film slechts een matige kopie van wat er al is. Dat doet filmmaker Carlos Alonso Ojea onmiskenbaar met Killer Book Club (El Club de los Lectores Criminales). Zijn film bevat niets nieuws en is vooral een gemankeerde hommage aan films als Scream (1996).

De plot draait om Angela (Veki Velilla) die met een groep vrienden in een boekclub zit. Het leesmateriaal bestaat vooral uit horror. En de plaats van handeling tijdens deze literaire sessies is een soort duister hol. Daar wisselen ze verhalen uit over killer clowns en seriemoordenaars. De tieners blijken ook een gedeeld geheim te hebben. Op een gegeven moment krijgen ze online berichten dat een onbekende entiteit ze een voor een wil afmaken. Dat gebeurt dan ook al snel. Terwijl Angela probeert te achterhalen wie de berichten verstuurt legt de ene na de andere scholier het loodje.

KillerBookClub2

© Felipe Hernández / Netflix

Dit alles is sfeervol in beeld gebracht. Hoewel je veel van de wendingen al mijlen van tevoren ziet aankomen. Het gezever over hoe je goede verhaalwendingen schrijft en hoe je oorspronkelijke scènes bedenkt gaat op een gegeven moment ook vermoeien. Wes Craven deed dat ruim 25 jaar geleden (zie dus Scream) al een stuk beter, als een knipoog naar het genre. Tóch kan je je niet aan de indruk onttrekken dat de doorgewinterde slasherfan ook Killer Book Club niet aan zich voorbij zal laten gaan. Misschien is dat wel omdat die voorspelbaarheid (in de matige films uit het genre) een ontspannende werking heeft. Dan weet je tenminste wat gaat komen.

Killer Book Club, vanaf vrijdag 25 augustus 2023 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!