Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Kill Boksoon: overdonderende Zuid-Koreaanse thriller

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
Kill Boksoon
Een alleenstaande moeder combineert de zorg voor haar tienerdochter met een carrière als huurmoordenaar in uitstekende genrefilm.
Foto credits: No Ju-han / Netflix
Het is als alleenstaande ouder een behoorlijke beproeving om je professionele carrière te combineren met de zorg voor een kind. Dat is bij succesvolle huurmoordenaars niet anders, blijkt in Kill Boksoon. Beroepsdoder Gil Bok-soon (Jeon Do-yeon in een indrukwekkende vorm) is erg goed in haar vak. Filmmaker Byun Sung-hyun zet in de openingsscène die zich afspeelt in een industriële setting meteen de toon: Gil Bok-soon neemt het daarin, gekleed in een serveersteroutfit, op tegen een met een zwaard zwaaiende engerd. Geen enkel probleem: de vliegensvlugge krijger heeft al vaker met dit spreekwoordelijke bijltje gehakt. Byun opent meteen alle registers: slow-motion; confronterende close-ups.
De gevechtschoreografie in Kill Boksoon is imposant en doet denken aan de geweldsorgies uit de John Wick -reeks. Maar Byuns film is ook onmiskenbaar Zuid-Koreaans, met esthetische overdaad (veel scènes zijn prachtig gestileerd) en groteske momenten. Vooral fijn aan de film is dat hij bestaat uit twee verhaallijnen. Terwijl Bok-soon voor haar werk de ene na de andere crimineel afmaakt en steeds meer als een kat in het nauw komt, kampt haar tienerdochter Jae-yeong (Kim Si-a) ook met problemen. Ze wordt lastiggevallen door jongens uit de klas. Een van hen wil verkering met haar, maar Jae-yeong blijkt op vrouwen te vallen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Kill Boksoon
Zo weet Byun een groots thema (een huurmoordenaar wier werk steeds gecompliceerder wordt) te combineren met een persoonlijke twist (hoe zorgt ze dat haar dochter kan zijn wie ze wil zijn)? Die combinatie werk verfrissend, in een overdonderende film die, zoals veel Zuid-Koreaanse films betaamt, echter veel te lang duurt. Dat is dan ook zo’n beetje het enige manco.
 
Kill Boksoon, vanaf 31 maart 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!