Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Kijktip: Shame/fame

  •  
22-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Shame/Fame
Wie denkt dat de schandpaal iets uit de Middeleeuwen is, heeft ongetwijfeld nooit op sites als Dumpert en Geenstijl gekeken, waar naming and shaming dagelijks duizenden kijkers trekt.
Vervolgens worden de filmpjes verder gedeeld via sociale media; met dank aan de smartphone kun je je tegenwoordig overal en altijd aan andermans seks-, vecht-, en scheldpartijen vergapen. Dat alles onder het motto dat we hoeders zijn van de moraal. Maar zijn we dat wel?
Shame/fame stelt de vraag waarom we eigenlijk zo graag naar andermans uitglijders kijken – of laten we het gewoon eerlijk zeggen: naar andermans leed? Mag je zomaar mensen filmen? En wat zijn daarvan de consequenties? Wat als die mensen dronken of aan de pillen zijn – hoe rechtschapen ben je dan nog?
Wat voorheen onzichtbaar bleef, brengt het internettijdperk onverbiddelijk in kaart: hoe mensen elkaar in het openbare leven bekijken, becommentariëren en bekritiseren. Daarom maakte regisseur Eef Hilgers, aan de hand van YouTube- en Facebook-hypes, een gang langs gluurders, reaguurders en gedupeerden.
De vraag is overigens of Hilgers met deze documentaire niet exact hetzelfde doet als Dumpert & co. Namelijk aandacht genereren met het in beeld brengen van andermans leed. Op die manier is Shame/fame een geslaagd project dat kijkers aan het denken zet over neveneffecten van mediahypes.
Shame/fame woensdag 22 november, NPO 3, 20:25 uur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!